2 синеоки бели тигъра са сред новите обитатели на зоопарка

Градината отвори врати с много новородени и ново работно време

14 май 2020 г.

Два синеоки бели тигъра ще са новата атракция в столичната зоологическа градина, която днес отвори врати след повече от два месеца пауза. 
Карантината, наложена заради короновируса, която затвори зоопарка, се е отразила добре на някои животни, които са били в период на размножаване. И сега децата ще се радват на новородени от редки и ценни видове: антилопа Личи, виетнамски петнисти еленчета, патагонски мари, камерунски кози и много други. .

„Малко преди да влезем в извънредното положение ние успяхме да се сдобием с два синеоки бели тигъра. В момента бенгалските тигри са в процес на климатизация. Те са брат и сестра, на 1,6 г. са, и идват от унгарския зоопарк „Веспрем“ по линия на международния зоопарков обмен“, каза директорът Добромир Бориславов пред БГНЕС.

Новородените

„Липсата на посетители се отрази положително по отношение на размножаването на животните. Родиха ни се муфлончета, родиха ни се малки от много ценните за нас видове като т.нар. воден козел или антилопа Личи, виетнамски петнисти еленчета, патагонски мари, камерунски кози.
Малките растат в спокойна атмосфера. В момента птиците влизат в размножителен период и имаме двойки, които мътят.
Тази година успяхме да се сдобием с изключително ценен вид – белошипи ветрушки, които са от рода на соколите. Те са защитен вид. Успяхме да получим три двойки от нашите приятели от „Зелени Балкани“ и чакаме излюпването на малките“
, похвали се Бориславов.

Специалните мерки за безопасност

- В зоопарка се спазват всички изисквания и забрани, които важат за откритите паркове и градини. С мисъл за здравето на хората , но и на животните.

- Посетителите нека да носят ръкавици, предпазна маска, да не се събират на групи, да спазват дистанция от 2,5 м. , без да пипат парапетите. 

- Ще могат да се разглеждат животните само във външните клетки. Залите „Големи котки, терариум и аквариум“ и Зала „Гиганти“ ще са затворени за посетители до второ нареждане, тъй като не е здравословно животните да дишат изпаренията от дезинфектантите.

- Детските площадки ще бъдат оградени с ленти. Посетителите няма да могат да сядат на пейките. Те ще могат да се разхождат в парковата част.

- Забраната посетителите да хранят животните ще се спазва и следи още по-стриктно.

Работното време

То ще бъде различно от досегашното. Касите ще отварят в 9:00 часа и ще продават билети до 16:30 часа.
Посетителите ще могат да останат в зоопарка най-късно до 18:00 ч.

 

Коментари
Последни видеа