Български ученици обраха медалите от състезание по дебати в Хага

Спечелиха 50 златни и 40 сребърни медала

05 август 2019 г.

Снимка: БНР

Български ученици се завърнаха с 50 златни и 40 сребърни медали, спечелени във всички категории по време насъстезание по дебати, което се проведе в Хага, съобщи БНР
Учениците трябваше да покажат отлични учения в  няколко области: ораторско майсторство, дебатиране, писане на креативно есе, работа в екип.

7 ученически отбора по дебати от Международно училище "Свети Георги", получиха квалификация за финала на "Купата на световния учен" в САЩ (The Champions' Tournament). Това е престижно световно съревнование за ученици от целия свят разделени в две девизи - Junior от 11 до 14 г., и Senior от 15 до 18 г. По традиция се провежда в Йейл през месец ноември, тази година от 8 до 13 ноември. Състезанието и дебатите за световната купа се следи с внимание от професори и изявени учени, както от университета в Йейл, така и от политици и преподаватели от целия свят.

За да стигнат до там, нашите таланти се пребориха преди дни в Хага на квалификационен кръг - The World Scholar's Cup, Global Round, The Hague 2019. От 21 до 26 юли българчетата се състезаваха с общо 5000 ученици от над 50 държави от всички континенти. 
Те защитаваха на перфектен английски език различни тези, като например - "Трябва ли да се засели Марс с бездомните от Земята?".
Обсъждаха предизвикателни теми за ролите на половете и има ли нужда от квоти за жени за лидерски позиции, трябва ли да можем да сменяме расата си, "за" и "против" липсата на интерес към политическа принадлежност, изкуствения интелект и работните места, технологиите, променящи етичността, политическата коректност при дебати, въпросът за авторското право в литературата през личността и творчеството на Шекспир и др.
Световната купа за ученици е глобална благотворителна инициатива за насърчаване развитието на академични и социални умения на деца от училищата от цял свят.

 

 

Коментари
Последни видеа