Детските градини остават затворени

Експерти продължават да следят опита на другите страни от ЕС

14 май 2020 г.

Снимка: Guliver / iStock

Детските градини ще останат затворени поне още една седмица, съобщи ген. Венцислав Мутафчийски на брифинг в Министерски съвет.
Националният оперативен щаб продължава да следи ситуацията с детските градини в други страни от Европейския съюз, за да вземе решение.
В някои страни няма заболявания сред малките деца. Например в Дания. В Германия обаче ситуацията и в училищата, и в детските градини е различна. Така че решението ще зависи от епидемиологичната обстановка.

„Нашето становище е, че поне още една седмица не трябва да се отварят детските градини“, каза проф. Мутафчийски. 
Според него разпространението на заразата може да се държи под контрол, ако се спазват наложените мерки, защото у нас има конкретни огнища.

„Изследванията потвърждават, че у нас има клъстерно разпространение на болестта, което е много добре. Защото там могат да се съсредоточат всички мерки за ограничаване на болестта. Ако продължим в този дух и ограничаваме клъстерите, това дава големи шансове за нормален начин на живот“, каза той в коментар на данните за заразените с COVID-19, които засега  варират от 20 до 50 новооткрити на ден.

Коментари
Последни видеа

Магията си ти

21 януари 2021 г.