Дислексията е трамплин, а не препятствие

Обяснява Кристина Костова, автор на първия шрифт на кирилица за дислектици

14 юли 2020 г.

Илюстрация: Guliver / iStock

Децата с дислексия са по-креативни в работата си в бъдеще, твърди Кристина Костова, автор на шрифтове на кирилица за хора с дислексия. 
„Има няколко чуждестранни разработки за шрифтове за дислектици, насочени за латиница и езиците, обслужващи латиницата, но няма разработки за кирилица. Затова намерих консултант, който има голям опит с дислексията. Това беше доц. Екатерина Тодорова и реших да създам шрифт на кирилица" , разказа за БНР Кристина Костова.
Тя е първият автор на шрифт на кирилица за дислектици.

Това е специален шрифт,

на който е посветена и дипломната ѝ работа за магистърска степен в Националната художествена академия, Катедра „Книга и печатна графика“. 
Самата Кристина има по-слаба форма на дислексия, която преодолява в ученическите си години. Тя обяснява, че това е състояние на работа на мозъка, което дава повече възможности, независимо че в началото изглежда по-скоро ограничаващо и нещо като препятствие. 
„Това не е болест и не е правилно детето да се третира като болно“, казва Кристина.

Мозъкът работи с повече картини и образи,

обработва информацията повече визуално и приема повече информация наведнъж. Когато тези деца пораснат, те са способни да развият по-креативен подход към работата си, обяснява авторката. 

Дислексията е разстройство на способността  за четене и разбиране на прочетеното има и объркване и разместване на една буква с друга, което затруднява четенето. 
Дислексията обаче не е умствено изоставане и дори понякога е свързана с по-висока степен на интелигентност“, казва още тя.
По думите ѝ, родителите на деца с дислексия не бива да се страхуват, а да потърсят консултация, да говорят с учителите,  да потърсят допълнителна помощ и да знаят, че е това не е нещо, което спира детето в неговото интелектуално развитие. 

 

Коментари
Последни видеа