Литературни диагнози и други акценти от фестивала на науката

Новите родители препоръчват

12 май 2017 г.

Илюстрация: Guliver / iStock

От какви болести може да са страдали любимите ви литературни герои? Лекарка ще заинтригува учениците на 8-и клас, а и всички любознателни с отговори на този въпрос.

Виктория Илиева ще прегледа популярни произведения и кои части от текстовете подсказват за дадено заболяване, лечението през съответната епоха и възможностите на медицината днес. Някои от произведенията, които Виктория е подбрала да представи, включват: "Тютюн", "Железният светилник", "Дамата с камелиите", "Цар плъх", "Любов по време на холера", "През чумавото", "Мъртвата зона" и "Ад".

Тази тема е част от Софийския фестивал на науката, който се провежда от 11 до 14 май. Предвидена е за 12 май от 17.30 ч. в зала BASF Лаборатория, сграда "Джон Атанасов", София Тех Парк.

Друг акцент във форума, който би бил много вълнуващ за малки и големи, е срещата с физичката Рут Пъркинс от "Science Made Simple", една от най-успешните британски трупи за детски научни спектакли. На 13 май от 11.00 ч. в зала Мтел Арена, сграда "Джон Атанасов", София Тех Парк тя ще докаже, че още в мига, когато прекрачим стартовата линия, науката може да повлияе на спортните ни постижения.

Как пазим равновесие, какво ни кара да падаме? Какво се случва, когато топката се удари в нещо и защо топките изобщо имат различни повърхности? Каква е ползата от триенето в спорта и как науката ни помага, за да се предпазим от контузии?

Въртележки с пластмасови чаши, трикове в играта на „лудешки крикет“, кресло от гвоздеи и други вълнуващи моменти обещава интерактивното шоу, с много възможности за участие на публиката, след което завинаги ще си промените мнението за спорта.

Ето тук можете да се запознаете с програмата на феста.

Коментари
Последни видеа