Трудолюбието действително помага на ученето

Само интересът към дадени теми далеч не е достатъчен

12 април 2019 г.

Снимка: Shutterstock

Трудолюбивите деца получават високи оценки в училище, показва скорошно изследване, но усърдието в овладяването на новите знания трябва да бъде съчетано с личния интерес.

Финландски учени доказаха, че трудолюбието и интензивната работа действително дават плодове, пише medikforum.ru. Колкото по-усърдно се занимават децата в училище и вкъщи, толкова по-високи оценки получават и се радват на по-значими резултати. Съществува мнение, че ако детето се отнася към даден предмет действително с интерес и страст, то ще бъде успешно в неговото усвояване. Изследването доказва, че само едната страст не е достатъчна, и без трудолюбие дори и най-надарените деца нищо съществено не постигат.

Под трудолюбие учените разбират усилието за постигането на дългосрочни цели, както и постоянството в опитите да бъде доведено докрай това, което не се е получило от първия път. Експертите се надяват, че получените резултати ще им помогнат да създадат нова система за обучение на децата, която да ги накара да получат най-високи резултати от труда си в бъдеще. Изводите учените са направили въз основата на наблюдението на 2000 ученика в Хелзинки, които са изследвани от 12-ата до 16-ата си година.

Оказва се, че склонността към усърдие и трудолюбие е далеч по-важен фактор, определящ успехите на учениците в овладяването на едни или други науки, отколкото личното им увлечение, талант и интерес към дадени теми. Това умение гарантира способността на ученика да издържи на трудностите и да преодолее неуспехите, с които се сблъсква.

Надя Горанова

Коментари
Последни видеа