Възможно е през май детските градини да отворят

Училищата се дезинфекцират редовно, обяви  министър Вълчев

06 май 2020 г.

Снимка: Guliver / iStock

Един от най-болните въпроси за родителите – кога детските градини ще започнат да приемат, получи отговор. До момента и властта, и синдикатите от образованието, а и повечето родители са по-скоро притеснени от такава стъпка.
Според образователния министър Красимир Вълчев е възможно детските градини да отворят за кратко още този месец. Обсъждат се различни варианти за това как и кога децата да се върнат в групите, съобщи NOVA.

"Засега решението е по-скоро да бъдем предпазливи. Това е мнението и на учители, на на родителите. Между 30-50% от родителите биха си пуснали децата, ако отворим детските градини. Други страни правят експерименти – 1/3 от децата се връщат в класните стаи, другите са вкъщи. Такова упражнение не знам до колко ще подобри образователните резултати”, заяви Вълчев. 

Училищата се дезинфекцират редовно и са безопасни за провеждането на изпитите. Това увери образователният министър. По време на изпитите в стаите ще има до 10 деца, ще се спазват мерките за отстояние, ще се прави дезинфекция, ще бъдат отворени повече входове, за да не се допуска струпването на децата преди и след изпита.
„Не би трябвало да има проблем, има достатъчно свободни класни стаи”, каза министърът.

Квесторите ще са по един в стая. За тях е обсъждано да се отпусне допълнително възнаграждение, но все още не е взето решение. Вероятно такова ще има следващата седмица.
На ученици под карантина ще се правят до 36 часа по-рано PCR тестове и ще полагат изпити индивидуално. В краен случай, някъде може да се отложи изпитът. 
Баловете ще се забавят. . "Може би юни-юли-август, все ще имат време да се съберат”, каза Вълчев. 
На въпроса защо изпитите не бяха изтеглени за септември Красимир Вълчев отговори, че това се прави и заради децата, които кандидатстват в чужбина. 
По думите му 10-11% от децата не са участвали в дистанционното обучени. „Някой от тях поради липса на свързаност, но голяма част и поради липса на желание. Имат мобилни телефони, възлагани са им задачи и пряко, и чрез мобилни телефони. 3-4% са участвали в синхронно обучение чрез виртуални класни стаи, което е близко до присъственото обучение в класната стая”, обясни Вълчев.
„Ако ситуацията позволява, ще има единично присъствено време в училищата през лятото. Няма нищо лошо в това детето да повтори годината”, каза министър Вълчев.

Коментари
Последни видеа