Задава се приключенски фестивал в Музейко

ADVENTUREKids обещава знания и забавления

Че ще бъде свежо преживяване, нямаме никакви съмнения, но ще бъде и полезно и поучително, така че ви информираме отсега: предстои първи по рода си тридневен фестивал за екстремно приключенско кино и спорт.

На 7, 8 и 9 октомври децата ще научат как спортът може да бъде по-вълнуващ, благодарение на науката и ще узнаят всичко за екстремните спортове. За да се вдъхновят за нови знания и умения, за красив, сигурен и приятен живот сред природата.

Дискусии, кино и различни ателиета в уникалното пространство на Музейко ще представят пътешествия и изследователските занимания. Спортни клубове, които професионално тренират деца и младежи в спортове като катерене, сърф, кану-каяк, спелеология ще представят дейността си в Детския научен център.

Организатори на детския приключенски фестивал AdventureKids са Музейко и Международният фестивал на планинарския филм “Банско Филм Фест”, а събитието се случва в рамките на Програма за съфинансиране на спортни и младежки дейности.

Специалната програма ще включва филми, демонстрации и ателиета с истински български изследователи и специалисти в тези области. Програмата на фестивала ще даде възможност на всяко дете да се запознае отблизо с различни екстремни спортове: каяк, сърф, сноуборд, катерене, гмуркане и пещерно дело, откривайки любопитни факти от историята и развитието им във времето.

Кратки демонстрации ще представят ролята на науката в пътешествията и екстремните спортове - метеорология и сателитите в ориентацията и навигацията, нанотехнологии в новите облекла за време сред природата, химията и инженерните науки в развитието на екипировката. Освен активности за деца, техните родители ще могат да вземат участие в дискусиите по темите на тридневния фестивал, както и да станат част от работилница по Първа помощ за деца.

„Фестивалът адресира необходимостта на децата да откриват нови преживявания и да опитват нови занимания в безопасна среда. Екстремните спортове могат да осигурят така необходимия за тийнейджърската възраст баланс, превръщайки се в притегателна сила за всяко дете“ - разказва Весела Герчева, директор „Изложби и Програми“ в Музейко. Специалистите допълват, че екстремните спортове и пътешествията имат позитивно действие и върху деца с отклонения в поведението, както и върху различни рискови социални групи. Събитието ще представи не само позитивната страна на тези занимания в живота на тийнейджърите, но и ще запознае посетителите с връзката между спортовете и науката, вдъхнала им нов живот.

Билетите за фестивала са в продажба на касите на Музейко и on-line на www.muzeiko.bg на преференциална цена от 3 лв. за ателие или за ежедневната блок филмова програма.

В дните на фестивала билетите ще бъдат на цена от 4 лв. 1 билет важи за 1 ателие или 1 филмов блок. Ателиета са с капацитет 20 деца и ще се провеждат 4 пъти дневно на 8 и 9 октомври. Филмите също са с ограничен капацитет от 100 зрители (деца и родители). И ателиетата, и филмите ще са различни във всеки от дните с изключение на ателието по катерене.

 

Коментари
Последни видеа