Светът ще се движи от въображението на хора, които сега се учат да четат

Как инициативата "Година на детската книга" ще насърчава четенето

Снимка: Орлин Огнянов

„Четенето за нас е необходимост, която се възпитава и отглежда. Няма по-голяма кауза за хората, които са свързани с литературата и за всички нас, които сме свързани с културата, от това да върнем книгата в ръцете на децата. И ако някой се запита защо, просто вижте какво се случва по света. Представете си, че съвсем скоро от силата и въображението на хората, които сега се учат да четат ще зависи този свят“, каза при откриването на Годината на детската книга изпълнителният директор на НДК Мирослав Боршош.

В първата дискусия участваха Валентина Стоева от Фондация „Детски книги”; Антон Стайков и Свобода Цекова – илюстратори и дизайнери. Писатели, издатели, анализатори, читатели, влогъри и родители се обединиха около тезата, че е нужно насърчаване на четенето при децата и намиране на баланс между писаното слово на хартия и електронните устройства, като средство за достъп до литература.

Михаела Петрова, ръководител на НЦК, обяви, че инициативите от Годината на детската книга ще отидат при децата – в училищата, в детските центрове, ателиета и литературни клубове при родителите, както и че ще бъдат създадени специални пространства с книги за деца. „Националният център на книгата ще посредничи за осъществяване на голямата среща между автори, творци, издатели и читателите със съвременната българска детска литература.“

„Важен е физическият достъп на детето към книгите. Присъствието им у дома или местата, на които те прекарват най-много време, а именно детските градини и училищата. Детето няма как да прояви интерес към книгата, ако то не я открива около себе си“, заяви Албена Раленкова, редактор в издателство "Фют".

Юлия Спиридонова – Юлка, носител на много награди за детска литература, включително приз „Перото” за 2015 г., коментира въпроса с отблъскването на децата от класическата литература и неразбирането на старите текстове.

В следващата дискусия ще бъде коментирана темата за страшните приказки и измислените герои.

 

Коментари
Последни видеа