Защо ми е да ходя на училище?

10 фрази, които стимулират първокласника

Снимка: Guliver / iStock

Любовта към знанията и образователния процес идва бавно, с течение на времето и ако учениците от средните и горните класове проявяват интерес и любознателност, ако ходят на училище с радост, то малките първолаци изпитват по-скоро страх.  

Ще го познаете по на пръв поглед невинния въпрос: "Защо ми е да ходя на училище?" Той крие подтекст - тревогата на бъдещия първокласник, който не знае какво предстои. А излишната изнервеност може да изкриви първите му впечатления.

Не втълпявайте на детето, че уроците са на първо място и винаги трябва да учи за отличен - подобни фрази помрачават ентусиазма.

Снимка: Guliver / iStock

Има обаче други 10 фрази, които действат в обратна посока - помагат на детето да хареса ученическия живот. Подсказва ги психотерапевтът и преподавател Анастасия Петрова, за да насърчим първите стъпки на своите деца към обучението и удоволствието от него:

1. Имаш право на грешка

Разтревожени, децата възприемат училището като място, където са длъжни да правят всичко правилно.

Обяснете, че да грешиш е най-нормалното нещо, присъщо на всеки. А и учителят няма да задава трудни въпроси, нито ще обижда, ако детето не е разбрало нещо.

2. Чакат те нови постижения

За всеки е важно да получи признание и одобрение от околните и това е особено актуално за началните класове в училището, където всички се състезават да бъдат по-добри от другите. Но успехът не се изразява само в хубави оценки, а и във физически постижения, в умението да общуваш, да мислиш, да създаваш. Ето това трябва да обясните на малките.

3. Ще откриеш своя талант

Децата се стремят към всичко ново и изпитват искрена радост, когато успеят да постигнат нещо. Това поддържа у тях желанието да се обучават и формира правилна самооценка, затова ако малкото повярва в своите таланти и способности, ще му е по-лесно и по-приятно да ходи на училище.

4. Ти можеш да помагаш на другите и те могат да ти помагат

Разкажете му с разбираеми за него примери за съвместния труд, за екипността, за взаимодействието в колектива и за неговата нова възможност да бъде незаменим член в този отбор.

5. Можеш да се отличиш сред връстниците си

На 6-7-годишна възраст децата обичат и се стремят да бъдат различни. Използвайте това, за да поощрите неговото мнение, като обясните, че то може да се различава от това на околните и това е абсолютно нормално.

6. Ще общуваш с различни хора

Ако вашият първокласник е общително дете, разкажете му колко много и различни хора ще срещне най-различни хора, учители, съученици, но и гости, например аниматори на събития, фотографи.

Ако пък детето не обича да комуникира с непознати, дайте примери за това колко е интересно и ценно да познаваш различни личности.

7. Това е твоята първа стъпка в света на големите

За разлика от нас, възрастните, децата искат да ги мислят за по-големи. Затова вероятно и вашият първолак ще се зарадва да чуе, че училището е сериозен жизнен опит, в който може би не всичко ще бъде приятно и там наред с хубавите неща ще го чакат и разочарования, но така е в света на големите.

Снимка: Guliver / iStock

8. Ще разбереш какъв искаш да станеш, когато пораснеш

Обяснете на първокласника, че отсега нататък училището е шанс да научава нови неща, което пък е шанс да ги споделя с тези, които не ги знаят или са ги забравили. И най-важното - ще бъде в състояние да разбере какво му е най-интересно и да си избере професия за в бъдеще.

9. Ще видиш интересни места

Децата по природа са любознателни и когато разберат, че ги чакат интерени екскурзии, посещения на театри, музеи, спортни събития и зелени училища... Перспективата да споделят емоции от новите места с приятелите от класа ще бъде примамлива.

10. Чакат те нови приятелства

Приятелството не е лесна работа - освен споделеността и привързаността, то може да крие обиди, разочарования, сълзи и тревоги, но детето и без друго един ден ще разбере това от собствен опит.

Преди всичко му обещайте, че ще срещне много приятели, с които ще изживее неповторими и хубави моменти - няма да е лъжа.

Източник: letidor.ru, адаптация Марина Атанасова

Коментари
Последни видеа