Правете като децата, за да подобрите концентрацията си

С най-старата техника на света

27 юли 2017 г.

Снимка: Guliver / iStock

В нестихващия поток от новини, съобщения и известия, които ни заливат, все повече от нас имат нужда да тренират вниманието си.

Най-обикновеното упражнение за това си остава и най-ефективното – ученето на нови неща. Или: използването на наличните знания по нови начини, установява изследване.

Това е и начинът, по който малките деца „тренират“ мозъка си: като научават нови неща за света.

Придобиването на знания и мисленето как те се вписват във вече познатото, помага за изостряне на вниманието.

За целите на изследването учените използвали обекти върху компютърен ектран. Участниците ги групирали в категории, докато изследователите измервали мозъчните им вълни.

Ето как обяснява резултатите професор Рейчъл У, ръководител на изследването:

„Възрастните могат да подобрят вниманието си, като групират обектите в категории, след което използват тези категории, за да търсят нови обекти по-ефектнивно. С други думи, можем да изграждаме нови знания или да използваме съществуващите, за да подобрим вниманието си. По подобен начин децата усъвършенстват вниманието си - като категоризират обекти.“

Мозъчната активност на участниците показала, че изграждането и придобиването на знания увеличава ефективността на вниманието им. 

„Може да си го представим по този начин – познавайки категориите храни, по-лесно ще изберем какво да сготвим за обяд, вместо да търсим из цял списък с отделни продукти, които можем да използваме.“, обяснява професорът.

„Упражнението“ се състои в това да се изучават характеристиките на отделните неща, за да се формират нови категории.

Това е добрият стар начин за учене на неща и той работи по-добре от всякакви съвременни тренировъчни игри, твърди професор У.

Източник: Обекти.бг/ PsyBlog

Коментари
Последни видеа