Как да превърнете ученето в навик: 8 съвета

В помощ на тийнейджъри и студенти

10 март 2018 г.

Какъв искам да бъда, какво очаквам да постигна в живота? Такива въпроси мъчат предимно ученици от гимназията, както и студенти. Защото това е времето, в което обикновено кроим планове за бъдещето - тогава се набелязват целите, правят се важни избори. Но не всеки тийнейджър има ясни приоритети.

Мнозина се лутат, променят желанията си, раждат се различни идеи. Потокът от информация не само ги залива, а и ги манипулира, освен това са разсеяни, влюбени... И стремежът да разширят своите хоризонти и да научат нещо ново остава мъгляв и неясен.

За да се постигне някакъв осезаем напредък е необходимо обучението да се превърне в навик, смята Ирина Захарова в mel.fm. Как? Психологът Гретхен Рубин очертава насоките в книгата си "По-добре, отколкото преди".

1. Опитайте да се концентрирате над най-важното.

В делничната суматоха понякога е трудно да се замислим за наистина важните неща. Може да се отдадете на подобни разсъждения за минути, може да говорите с приятели за тях в продължение на часове. Във всеки случай, опитайте да си представите бъдещето не в общи линии, и колкото се може по-ясно.

Къде искате да бъдете след две години? Какви умения да развивате, за да се усъвършенствате и да се доближите до мечтата си?

2. Отделете време да мислите за малките неща.

Понякога хората се объркват, когато се замислят за грандиозни планове, затова е важно да се фокусирате върху малките стъпки, които можете да направите точно сега.

Какво може да научите днес, за да стане животът и обучението ви по-лесно утре?

3. Запитайте се: "На кого завиждам?"

Завистта е неприятно, но поучително чувство. Ако завиждате на някого, значи той притежава нещо, което и вие искате да имате.

Смятате ли, че завиждате на най-ученолюбивия в курса, или на този, който изобщо не учи, а се забавлява по цели нощи? Завистта ни помага да разберем как точно искаме да променим посоката, в която израстваме.

4. Осъзнайте какво точно искате да постигнете.

Цели като "да чета повече", или "да науча нещо ново" са твърде неясни. Формулирайте ги по-конкретно, за да се ориентирате за начина на постигането им. Например, вместо "да науча нещо ново" използвайте "всеки месец да посещавам най-малко два различни курса за обучение" или "да прекарвам по два часа всеки вторник в четене на статиите, които все отлагам за след седмица."

Точната формулировка помага да се разберете по-добре какво е нужно да се направи, и да предприемете следващата стъпка.

5. Следете своите навици.

Този контрол има наистина магически свойства. От изследване на доктора на психологическите науки Сергей Биков става ясно, че като следим поведението си, ставаме по-отговорни и общителни.

Контролът над нещата, които правите най-често, ще помогне да отстраните онези, които пречат, и да добавите такива навици, които ще улеснят развитието и новите ви умения.

6. Направете си график.

"Да намеря информация за еди какво си" е цел, която може да бъде отлагана дълго. Но ако я включите в списъка с нещата, които ще свършите днес, може да бъде от голяма полза.

Изпълнявайки задачата, която сте си поставили, дори да не е чак толкова спешна, ще дисциплинира мисленето ви, ще ви помогне в начина за търсене на информация и ще ви приучи към придържане към собствените планове.

7. Разсейването е най-опасната форма на отлагането.

Когато си отделите време, за да свършите определена работа, опитайте да правите точно това и нищо друго. Не се разсейвайте със социалните мрежи, електронната поща или друго, което може да отвлече вниманието ви.

Ако не си налагате самодисциплина, ще провалите всеки план, колкото и да е бил строен и разумен.

8. Прекарвайте времето си с хора, на които искате да приличате.

Вярна е поговорката, че "с какъвто се събереш – такъв ще станеш." Хората са склонни да възприемат навиците на околните, така че изберете мъдро вашата компания.

 

Коментари
Последни видеа