Предлагат професия за ученици от 9 до 12 клас

Нарича се „приложен програмист”

31 август 2016 г.

Снимка: Shutterstock

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски е предложил да се въведе професията „Приложен програмист” за ученици от 9-и до 12-и клас, съобщава Мениджър Нюз.

Така Московски е изразил подкрепата на министерството за проекта на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) за качествена учебна програма, която да допринесе за справяне с острия недостиг на кадри в софтуерната индустрия. Министърът е подписал писмо до Националната агенция за професионално образование и обучение за вписване на новата професия и за разработване на държавен образователен стандарт за нея.

Инициативата на БАСКОМ предвижда квалификацията, както и финансирането на обучителните центрове и учителите, да се осигуряват от Министерството на образованието и науката, а учебното съдържание - от асоциацията. Първите курсисти могат да се реализират като младши/приложни програмисти през 2018/2019 г., а до 2020 г. учениците, включени в обучение за квалификация „Приложен програмист”, ще достигнат 6000 на година.

Учениците ще могат да продължат висшето си образование в произволна област, като едновременно с това работят като младши програмисти с ограничено работно време.

Коментари
Последни видеа