9 правила за развитие на речта, които много хора не знаят или игнорират

А са лесни и достъпни за всеки родител

16 Юли 2023 г.
9 правила за развитие на речта, които много хора не знаят или игнорират

Снимка: Guliver / iStock

Всяко младо семейство още с раждането на бебето си мечтае как то ще проговори и му се иска това да стане по-рано. Този процес може да се ускори и детето да овладее правилно речта. Как? Разказва логопедът и специалист по проблеми на обучението Алина Малошик.

Никога не е рано да започнете

За развитие на речта може и трябва да се говори от най-ранното детство. Системата на речта се формира дълго, докато детето започне да произнася първите осмислени думи.

В развитието на говора са важни интонацията, жестовете, контактът с очи, докосванията, усмивките. Всичко това формира невербалното общуване, невербалната реч, които впоследствие дават тласък на развитието на вербалната реч. Затова е нужно да се занимавате с развитието на речта още от пелените. Говорът на всяко дете преминава през такива различни етапи – „гукане“ на 2 месеца, изрази като „ба/бе/би/бу“ на 6 месеца и е така наречената експресивна реч на бебето.

Вялостта или отсъствието на тези етапи са повод да се обърнете към педиатър. Ако изброените етапи са своевременни, формирането на речта постепенно преминава към срички, думи и изречения.

Когато малкото вече е овладяло сричките, започнете обучение на прости, едносрични думи, свързани със ситуации и използвайте съответната интонация: „Ах“, когато се удивлявате, „Ето“, когато посочвате и т.н.

Заедно с това може да преминете към звукоподражания, когато озвучавате животните. Около годинка детето може да усвои, че котето казва „мяу“, кравата – „му-у“, влакът – „ту-ту“, а автомобилът – „би-бип“.

Умерено с красноречието

Когато детето започва да усвоява речта, родителят, който прекарва с него повече време, трябва да използва следното правило: да се обръща към малкото, като казва една дума в повече от него, за да не го претовари с прекалено многословие и бъбрене.

Ако детето казва една дума (например „пия“, „дай“, „мама“), то родителят може да използва словосъчетание от две думи, например „мама спи“, „отиваме на разходка“, „вечерята е готова“. Съответно, ако детето вече се е научило да запомня думи и словосъчетания, родителят, общувайки с него, вече може да му предложи комбинации от три думи. Така помага по-бързо детето да усвои речта и да започне да говори.

Майката, когато е по цял ден сама с бебето, има нужда да общува и често излива своя поток от красноречие именно пред него, описвайки му околния свят. Това не е лошо, но все пак трябва да се внимава с дългите и сложти описания, изрази и думи в този период.

Претрупаната, пренаситена майчина реч в общуването с малкото може да затормози развитието на неговия говор, защото детската психика не се справя с такъв обем от информация. Опростяването на речта е нужно, за да разбере и повтори детето. Възрастните в негово присъствие могат да говорят както си искат, но когато се обръщат към него е по-хубаво да използват достъпни за него изрази.

Покажете му силата на думите

Дайте му да разбере практически речта, например, как с помощта на думите можем да влияем на хората. За това е нужното да преминете от слова към действия, например, ако детето отива към майката, която седи, е достатъчно само да протегне ръка към нея, за да стане тя и послушно да тръгне след него. Хубаво е в такава ситуация да побудите детето да огласи своето желание, да каже „Ела“ или „Да тръгваме“, и само след това да станете и да тръгнете с него. Такава мигновена реакция на майката ще му покаже магията на думите и връзката им с действията.

Развивайте не само фината моторика

Всеки знае колко са важни заниманията с фината моторика за развитието на речта и навсякъде могат да се открият практически предмети за лепене, извайване, сензорни кутии и мозайки - тези занимания и игри за развитие, които стимулират речевите зони на мозъка, са в изобилие.

Но в допълнение към тях стимул за речта са спортът, ходенето, музиката и танците. Последното, между другото, влияе върху развитието на двигателното планиране - разбирането на човека какво да каже по-нататък, способността да свързва части от речта и изреченията. Заниманията с танци са нужни за развитието на логиката на речта.

И като цяло за психическото и когнитивно развитие на детето са полезни спортът, балетът и танците. Всеки нов навик формира нови невронни връзки в мозъка, а в резултат и неговото положително влияние на изразяването.

Да не забравяме и заниманията по сензорна интеграция, за развитие на умствените функции (памет, внимание, въображение, мислене, възприятие) и гимнастиката на пръстите, когато веселата ритмична рима се наслагва върху движенията на пръстите.

Пейте

Ако ви се струва, че малкото не усвоява говора достатъчно бързо, вклйчете упражнения за мелодика на речта. Пейте по-често, обръщайте се към него, изпявайки думите. Музикалното образование, слухът и гласът не са важни – важна е напевността и плавността на речта.

Четете стихове – кратки и разбираеми за него, те са особено полезни за развиването на паметта и ритъма, формират фонематичния слух.

Доверявайте се на интуицията

На всички деца ли е нужен логопед в даден момент? За корекция на речта този специалист не е нужен на всички, но логопедът се занимава не само с коригиране на нарушенията, но и с развитието на лексико-граматическите конструкции и на свързаната реч, с предотвратяване на нарушения в писането и четенето, с развитието на фонематичния слух, когнитивните функции на мозъка и много други полезни неща.

Развивайте фантазията

Поощрявайте детето да разказва и съчинява различни истории: озвучавайте играчките, измисляйте си заедно с него таен живот на личните му вещи – кой живее в раницата, какво си говорят четките за зъби, как се забавляват приборите за хранене…

Играйте по-често на игри като „какво би станало, ако“, предлагайте ситуации, които могат да се развият в истории – ами ако хората можеха да летят, ами ако животните можеха да говорят човешки език, какво би могло да стане в приказката, която още не сме дочели… Всичко това развива ефективно детския говор.

Говорете и слушайте

Разговаряйте с детето, задавайте му повече въпроси, дръжте по-далеч смартфона и таблета, изключете телевизора. Общувайте без посредници, не се отвличайте с чата и месинзжъра. Дори ако работите, по-добре да прекарате един час в качествен разговор преди да легне, като си приказвате и го питате разни неща, като му прочетете приказка, отколкото да сте до него цял ден с телефон в ръка.

Бъдете последователни

Както и в други занимания, ключът към успеха за развитието на речта е да се упражнява редовно. Зарязаната на най-далечния рафт сензорна кутия и полузабравеното стихче няма как да допринесат за правилния говор на детето.

Затова е важно да се занимавате с него не дълго, но всеки ден, като редувате различни занимания и държите на видно място инструменти за развитие на фината моторика и по-често разговаряте заедно.

Ако на някакъв етап се наложи корекция на говора при специалист, помнете, че еднократната визита не е панацея и резултатът идва след редовно изпълняване на домашното, зададено от логопеда. Ако нещо ви безпокои, не мислете, че ще отмине само, а потърсете правилен отговор от хора, които са наясно – обърнете се към професионалисти.

Източник: Letidor.ru

 

Да поговорим

Логопед: Даваме на децата си готови агресивни решения

Здраве

Още в първата година се разбира дали детето ще има говорни затруднения

Да поговорим

Логопед: Пренаталното общуване между майка и бебе е ключово за развитието

Образование

7 начина да подобрите речта на малкото дете

Още от Образование

Някои родители се бъркат във всичко и в училището на детето.

Снимка: Shutterstock

Осем типа родители, които подлудяват учителите

Сред официалните гости на „Финалът“ бе и д-р Ваня Кастрева, началник РУО - София-град.

Снимка: „Клет България“

Отличиха училища и преподаватели за принос към разработването на учебно съдържание

Момче, щастливо от резултатите на изпита. Снимка: Getty

6 съвета към родителите преди НВО

Не насилвайте детето да учи до последния възможен момент.

Снимка: Shutterstock

Най-честите грешки на родителите преди матури

Родители говорят със сина си преди изпита. Снимка: Getty

5 фрази, които не казвайте на децата преди изпит

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Домашният любимец носи много ползи на децата.

Снимка: Shutterstock

Дете, което наднича през вратата. Снимка: Getty

 

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Дете, което наднича през вратата. Снимка: Getty

 

Мнение на специалиста

Детето е взело пари, без да пита

Как (не)трябва да реагират родителите

Писането на хартия помага срещу стреса.

Снимка: Shutterstock

Здраве

Водете дневник срещу ежедневния стрес

Така ще преборите натрупаната умора и неприятности, а след време ще имате мили спомени, които да прелиствате

Дете върви по катерушката. Снимка: Getty

Здраве на семейството

4 прости правила за игри без травми

Как да осигурите безопасността на вашето хлапе на детската площадка