Вие ли избирате професия за своето дете?

На какво са готови родителите, за да насочат избора

Илюстация: Guliver / iStock

Според мащабно европейско проучване всеки втори родител има амбиции и избира професия различна от желанието и представите на своето дете. Данни от анкета, проведена от швейцарската банка HSBC сред 6 000 родители от 15 страни в Европа сочат, че 55 на сто от родителите имат точна представа към каква професия искат да се насочи тяхното дете.

Престиж и доходи

И техният избор е към медицинско образование (11%), инженерни науки (6%), информационни технологии (5%), право и правни науки (4%) и на последно място професии, свързани с образованието.

В този избор родителите се съобразяват с желанията на децата си (42 %), с успеха им (36 %), с бъдещото финансово възнаграждение (27%), с възможния социален статус (17%), стабилност и сигурност на професията (17%) - това са факторите подредени по значимост.

На какво са готови

За да се случи всичко това и предначертаният план да се реализира, родителите не се скъпят и са готови да разтворят широко портфейла си. 91% от тях финансират обучението като сумата, която са готови да платят е средно по 4924 евро на година. 70 процента от тях са убедени, че финансите, отделени за обучение на децата им са по-важни от заделяне на допълнителни пари за пенсионните им фондове, 46% са готови да дадат и повече пари, ако децата им искат да продължат обучение за по-висока степен.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа

Цар куче

05 август 2020 г.