Защо ми е да уча математика?

Учител дава брилянтен отговор

Снимка: Shutterstock

 „Защо ми е да уча математика? Къде ще намеря приложение на всички тези синуси, косинуси, интеграли и останалите неща от алгебрата и геометрията?“

Джереми Кун – професор по математика – дава брилянтен отговор на този въпрос, който мнозина си задават и аргументите му са неоспорими, твърди Обекти.бг.

Математиката ни учи да признаваме грешките си

Не само да ги признаеш, но и да продължиш напред и да разрешиш невъзможната задача.

Така например Карл и Клара седят пред изписаното на дъската уравнение. Клара е сигурна, че то е вярно. Карл – е убеден, че не е. През следващия час двамата си разменят местата. Клара вярва, че е грешно, докато Карл нарича Клара идиот. Звучи като измислица? Не съвсем, математиците се изправят пред подобни ситуации всеки ден.

Попитайте който и да е учител какво да направите в случай, че даден проблем не може да бъде разрешен, и той ще ви отговори следното: „Започнете от началото и пробвайте по друг начин. И не се тревожете, че ще грешите, тъй като именно това ще ви разкрие правилния път.“

Математиката помага да избираме точните и правилни думи

Точността е „учтивостта“ при математиците. Това изказване е трудно за оспорване, тъй като всеки термин и феномен има точно и ясно определение.

Помните ли, когато учителите ни караха да учим наизуст всяко определение на геометричните фигури? Теоремата на Питагор например? Тогава нямахме представа къде бихме могли да приложим подобно знание. Но винаги ли изричаме думите, без дори да се замислим какво е тяхното значение? Бихме ли могли да кажете на секундата какво е щастие и любов? Щяха ли отговорите ни да съвпадат с тези на най-близките ни хора? И най-важното – щяхме ли да можем да назовем нещо, което няма точно определение?

Математиката ни позволява да мислим няколко стъпки напред

Разрешаването на математическите проблеми е като игра на шах. Всеки грешен или безразсъден ход може да има сериозни последствия.

Колко често се е случвало да „зациклим“ върху домашното по алгебра, просто защото сме сложили минус, вместо плюс на едно място? Дори и най-малката грешка може да съсипе всичко и да се превърне в истинско препятствие по пътя към така бленуваната мечта. Математиката ни учи да бъдем внимателни и отговорни към нещата, които правим. Това не е малко, нали?

Не като всички, но по свой собствен начин

„Това, което заявявам сега, е грешно“ – ето как звучи прословутият „парадокс на лъжеца“. Той е най-доброто описание на всичко, което се случва в съвременната наука.

Съществуват множество теореми, правила и аксиоми, които някога са се смятали за правилни, но вече не. Това означава, че не трябва да се доверяваме сляпо дори и на най-авторитетните мнения, докато сами не се уверим в правотата им. Учените го наричат „резонен скептицизъм“ и математиката ни учи на това отлично.

Учи никога да не се предаваме

Ако ние не разрешим даден проблем, някой друг ще го направи със сигурност. Тогава, защо да не сме първи?

Коментари
Последни видеа

Оставете следа

28 февруари 2021 г.