Американско училище заменя наказанията с йога

20 минути медитация, за да се върнеш дзен в час

03 април 2019 г.

Снимка: Shutterstock

Начално училище в САЩ въведе медитация и йога като педагогически подход, който да замени традиционните наказания за палавите хлапета, съобщава yahoo.com. 

Да стоиш наказан в ъгъла или да пишеш до припадък грешната буква – тези обидни наказания са заменени с по-ефективен метод, от който има много ползи. Училищното ръководство на школото Robert W. Coleman в Балтимор е убедено, че строгите санкции и наказания не са ефективни и не принуждават децата да спазват установените правила. И слагат край на наказанията като ги заместват с часове по медитация и йога.

Стратегията им бързо носи добър резултат. Защото акцентът в заниманията е върху релаксацията, концентриране на вниманието върху работата на тялото и най-вече върху дишането.

Снимка: Instagram

Обучението на децата, които практикуват медитация, е част от програма, разработена в сътрудничество с Holistic Life Foundation – асоциация, която предлага обучителни подходи за общо подобряване на здравето.


Снимка: Instagram

Вдишай, издишай... 20 минути медитация, за да се върнеш в часа дзен – успокоен и по-концентриран. Децата с удоволствие следват инструкциите, играят йога и позволяват на Господаря Йода да ги „залепи“ на пода в специфична стойка.
Залата за медитация, в която непослушните, изпратени от своите преподаватели, се „дисциплинират“, е специално подготвена, за да ги предразположи към спокойствие и релакс.

И малките палавници там са под ръководството на инструктор, които за 20 минути успокоява нервните им изблици. Това е времето, което им е нужно, за да се върнат дзен в клас.

Снимка: Instagram

Мона Василева

Коментари
Последни видеа