Детето помни това, което му е интересно

Как с игри да развиваме паметта му

25 юни 2020 г.

Снимка: Guliver / iStock

След като в два поредни материала предложихме занимателни игри, които развиват емоционалния интелект на детето и го въвеждат в света на математиката, сега е ред на няколко игри, с които да стимулираме паметта му.
Как детето да се упражнява разказва Кристина Рудик, ръководител на проекта KidsCity.

Стремителното развитие на всички познавателни фактори и механизми, включително и на паметта, се случва именно в предучилищна възраст.
Децата между 3 и 6 години буквално попиват всякаква информация – като гъби. И това качество трябва да се дооформя и да се усъвършенства.

Първата особеност е, че паметта е неволева. Казано по-просто: детето запомня най-вече тази информация, която му е интересна. 
Другата особеност е емоционалната ѝ оцветеност. Свързана е с това, че то запомня най-добре онези моменти, в които е изпитало силни емоции.
Именно затова е по-просто паметта на децата в предучилищна възраст да се развива чрез игри.

Игра на асоциации

Предложете на детето няколко думи и с общи усилия се опитайте да откриете всички асоциации, които ви идват на ума - на вас и на него.

Например : тигър — райета , море — вълни, пустиня — кактус, пясък и т.н.

Накрая помолете детето да поработи самостоятелно над 2-3 думи.

Изчезнал предмет

Подредете пред детето няколко предмета. Дайте му време да ги запомни, после го помолете да се обърне. След това махнете един или два от тях.
Нека ги погледне наново и да си спомни кой от предметите вече липсва.

Такава игра развива не само паметта, но и концентрацията на вниманието му.
И е много увлекателна!

Запознаване с нови професии
Това също стимулира развитието на паметта. Наред с това помага на малчугана да узнае много полезна и нужна за живота информация.

Може да се подберат няколко професии, да разкажете на детето за тях, а след известно време да го попитате какво си спомня.
Може даже да го заведете в детския център (ако има такъв наоколо) и да му дадете възможност да пробва дейности, свързани с тях.

 

Коментари
Последни видеа