До 20 на сто намаления за първия учебен ден

По-евтини пособия планират търговците

11 август 2016 г.

Снимка: Дияна Георгиева/ Мениджър Нюз

Между десет и двадесет на сто намаления на пособия за първия учебен ден планират търговци. Мария Попова, мениджър в една от големите вериги за канцеларски материали, коментира за БТА, че компанията планира средно с 20 на сто по-евтино да се продават от септември фирмени тетрадки, моливи, химикалки и други пособия за учениците, пише Мениджър Нюз.

През последните години подготовката за училище на дете се движи според бюджета на семейството, като тръгва от сто и може да достигне и до 300 лева, като в покупките се включат дрехи, раници, обувки.

Семействата в малките градове с бързи заеми за първия учебен ден

В големите градове на страната хората по-често се справят без заеми за началото на учебната година, но в по-малките, където заплатите продължават да са доста ниски, домакинствата се налага да прибягват до малки кредити, коментира за БТА председателят на Асоциацията на кредитните консултанти Тихомир Тошев.

Хората използват най-често така наречените бързи кредити, въпреки че те са и най-скъпи, защото могат да ги получат най-лесно, допълни експертът.
Ако успеят да върнат сумите в рамките на месец, оскъпяването на заема е поносимо, но ако се проточи връщането два - три или повече месеца, тогава сумата на кредита може да се увеличи двойно или тройно. Практиката обаче показва, че подобни бързи заеми се връщат от хората от първите няколко заплати, показват наблюденията на експерта.

Според Тихомир Тошев няма тенденция на увеличаване на интереса към бързите кредити за подготовка на детето за първия учебен ден. Ръстът на търсенето на такива заеми спрямо миналата година е незначителен главно заради сериозния спад на безработицата и лекото нарастване на доходите, коментира председателят на Асоциацията на кредитните консултанти и допълни, че това позволява на повече семейства със собствени средства да посрещат нуждите по първия учебен ден.
Най-често домакинствата, които се затрудняват с разходите за училище от собствения си бюджет, теглят между сто и триста лева за тетрадки, учебници и дрехи за първия учебен ден.

Заеми и за ремонти на детска стая преди първия звънец

За редица българи подготовката за първия учебен ден е обвързана и с освежителни ремонти на детската стая. Към момента малко банки предлагат специализиран продукт конкретно за първия учебен ден, но те не са спирали с офертите си за потребителски кредити, до които хората прибягват преди първия звънец за по-големи покупки, свързани с обзавеждането и обновяването на стаята за ученика, коментира Тошев.
Когато сумите възлизат на няколко хиляди, семействата не се колебаят да ползват банкови кредити, като сега лихвите по тях се движат между 6 и 9 процента. Тошев отбеляза, че обикновено това са заеми, които са предварително планирани, за суми между 1000 и 5000 лева, а отпускането им отнема от 3 до 5 дни. Домакинствата най-често ги връщат за срок от 1 до 3 години.

Българите може да похарчат за първия учебен ден до 180 млн. лева

По данни на Националния статистически институт през учебната 2015/2016 г. учениците са били 602.2 хил., от които 102.0 хил. са записани в училища в селата. Сметките показват, че разходите на българите за първия учебен ден ще достигнат 180 млн. лева при таван на харчовете от 300 лева.

Средният разход на домакинство през третото тримесечие на 2015 г. в перото, в което влиза и образованието, е 160.50 лева, отчете НСИ. За сравнение през 2014 г. този разход е бил 147.93 лева.

По традиция националната статистика отчита през третото тримесечие най-висок разход за перото "Свободно време, културен отдих и образование". Разходите за облекло и обувки през третото тримесечие на миналата година са били средно за домакинство 89.72 лева, като не се забелязва чувствително увеличение на дела им спрямо предходните тримесечия на годината. Картината обаче за 2014 г. е била различна и в тримесечието, в което се подготвяме за първия учебен ден, сме могли средно да отделим 110.48 лева при 86,09 лева през второто тримесечие и 79,70 лева през първото.

Персонализирани тетрадки и корици с покемони

Драскането от скука по корицата на тетрадка е на път да се превърне в творчество. Това ще стане възможно чрез персонализираните тетрадки, които търговци очакват да са сред хитовете при подготовката за първия учебен ден, наред с кориците с покемони.
Децата ще създават авторски платна на кориците на тетрадките, като използват три възможности за основен фон - снимки на морско дъно, небе и савана, обясни за БТА Мария Попова, мениджър на голяма верига за канцеларски материали. Неоткритите приложници ще се изявяват чрез тематични стикери, а майсторите на четката ще довършат готовия фон според вдъхновението си.
Тетрадки с контури върху кориците ще бъде друго поле за изява на младите творци, които не са съгласни с естетиката на анимационните герои. Контурите ще са съобразени с възрастта на децата, като по-сложните ще са за учениците от по-горния клас, разказа Мария Попова.

Пазаруването на училищни пособия без тийнейджъри не е препоръчително

Наблюденията на специалиста показват, че най-стриктни в изпълнението на списъка за помагала за първия учебен ден по традиция са родителите на първокласниците, като средните разходи само за пособия може да достигнат до 80 лева, с включването на раницата и до 150 лева. С повече претенции към вида на тетрадките, моливите, раниците са подрастващите, отбеляза Попова.
Пазаруването на помагала без тийнейджъри не е препоръчително, но пък е по-спокойно, защото бихме си спестили разход например за крайно нужните за първия учебен ден очила за виртуална реалност, дронове, разказват майки с опит.

Източник: БТА

Коментари
Последни видеа