Професиите, които ще бъдат най-доходни

Според просветния министър

08 май 2018 г.

Снимка: Guliver / iStock

Професиите, в които ще има най-голям ръст на доходите, са тези, свързани със задълбоченото изучаване на математика и природни науки. Това заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на форума "Бизнес и висше образование", предаде БТА.

 Реалността у нас ни показва, че позициите, които изискват професионално образование, са по-високо платени от тези, които изискват висше образование по някои професионални направления, като икономика и администрация, каза министър Вълчев. Затова трябва да положим допълнителни усилия да рационализираме целия избор и висшите ни училища да не могат постоянно да обвиняват, че "училищното образование е виновно - трябва да спрем с обвиненията", коментира той. Имаме и много критики към модела на академично самоуправление в университетите, който не може да остане в сегашния му вид, който води до капсулираност и самодостатъчност, заяви министър Вълчев.

Не се знае какви специалисти ще са ни нужни след 20-30 години, но е сигурно, че всеки ученик трябва да има езикови умения,  математически умения и такива в природните науки, отбеляза още министър Вълчев.

Учениците трябва да имат и новите умения - предприемачески, както и умения за критично мислене, за креативност и може би най-важното умение - да учиш. Тези 9 ключови компетентности, ако успеем да ги вплетем във всички програми и да ги насърчим с дейности по интереси, ще сме постигнали голяма част от задачата пред нас, която е в образованието, обобщи Красимир Вълчев.

За пореден път той подчерта, че най-важният фактор в образователната система са и ще продължават да бъдат учителите, тъй като те в най-голяма степен формират образователните резултати. Ако имаме добри и мотивирани учители и ако по-добрите ученици стават учители, ще имаме подобряване на образователните резултати в дългосрочен план, каза министър Вълчев.

Целия текст четете в Мениджър. нюз.

 

Коментари
Последни видеа