Силвия Плат ни води в „Кухнята на Госпожа Черешова”

От нея ще научите за пакостите на двете духчета Сол и Пипер

03 март 2019 г.

Илюстрации: Капка Кънева, издателство "Лист"

Силвия Плат - поетесата, бягаща по вълните на депресията, има и три щастливи истории: „Костюм за все едно”, „Кухнята на госпожа Черешова” и „Книгата на леглата”. 
Всички са писани за деца и предизвикват възторг към езика, чувството за хумор и въображението на авторката, удостоена посмъртно с „Пулицър” за поезията си.

Излизат за първи път у нас в книгата „Кухнята на госпожа Черешова” като част от поредицата „Детски шедьоври от велики писатели” на издателство „Лист”. Брилянтният превод е дело на Стефан Русинов, великолепните илюстрации - на Капка Кънева.

Историята, дала заглавие на целия сборник, започва така: „Госпожа Мирта Черешова имаше най-чистата, спретната, лъскава и весела кухня на цялата улица „Ябълкова”. Всички казваха така и още го казват.”

Авторката на романа „Стъкленият похлупак” я съчинява за детско списание през 1958 г.
Из страниците ѝ се носят ту аромати на пържено пиле и боровинки, ту на свинско печено и джинджифилов хляб.

С едно „щрак” Тостер подхвърля златни препечени филийки, а Кафеварка прави толкова необичайно хубаво кафе, че стопанката ѝ понякога си мисли, че е необикновена.
Госпожа Черешова не подозира, че зад всички вълшебства стоят двете духчета Сол и Пипер, които се грижат кухненските обитатели да си вършат работата и да живеят в съгласие и доволство.

Един ден обаче настава бъркотия, понеже всеки уред налага собственото си мнение и хвърля око на чуждите умения.

За децата си Фрида и Никълъс Плат пише другите две истории - „Костюм за все едно” и „Книгата на леглата”, издадени посмъртно.


Първата излиза през 1966-а и разказва за малкия Макс и мечтата му за костюм, който да носи по всяко време, а втората, публикувана през 1976 г., възпява в рими разнообразието от легла. Редактор на стиховете на български е Петя Кокудева.

Ето кратък откъс:

Това са леглата

за тебе и мене!

Легла, във които

не спим, а лудеем:

джобни легла,

легла закусвални,

подводници, танкове,

легла танцувални.

Коментари
Последни видеа