Учител съветва родителите: „Отнасяйте се с внимание“

Как да помогнем на децата да се настроят за обучение

14 септември 2021 г.

Снимка: Guliver / Getty

Учебната година често напомня на родителите и децата не само щастливи моменти, но и неприятни изживявания - безкрайни усилия, домашни и пропуснати празници ... Не всички сутрини са еднакви, нито са идеални.
Понякога от самото начало нещата се объркват.
Алармата не се включва, когато е необходимо и, въпреки че закуската е готова, детето трябва да тръгне гладно и притеснено, че не е напълно подготвено.
В крайна сметка понякога то просто може да се събуди притеснено. А, когато сутринта е била стресираща, за детето може да е особено трудно да се включи в учебния процес.

За да помогне на децата да се адаптират и да започнат новия учебен ден без стрес, Рейчъл Хардър - учителката от град Хътчинсън, Канзас, предлага нещо много мило. 
Идеята ѝ хрумва от опит, който преди година е натрупала по време на участието си в конференция, посветена на детските травми.

„Разказаха ни за интересна инициатива на сътрудничество между полицията и училищата в града. Ако полицията е научила за някакви инциденти, които са се случили вечерта или през уикенда в семейството, те съобщават за това на училище. Там, психологът и учителите вече знаят, че с това дете трябва да отнасят много внимателно", каза тя.
Това ѝ дава идея да приложи същия подход в работата си.
И се обръща към родителите със следния текст: „Отнасяте се с внимание. Ако семейството ви среща трудности у дома, бих искала да ви подкрепя в училище. Разбирам, че не винаги искате да споделяте подробности и това е добре. Ако детето ви идва на училище след трудна нощ или уикенд, моля, изпратете ми съобщение с текст „Бъдете внимателна“. Няма да казвам и да питам нищо. Аз просто ще знам, че в този ден детето може да се нуждае от допълнително време, от повече търпение и подкрепа. "


 

Снимка: Guliver / Getty

През учебната година в класа на Хардер идва дете с аутизъм. 
Учителката разбира, че понякога момичето се затруднява да се подготви за училище, затова използва схемата: „Бъдете внимателни“, за да се свърже с майка ѝ.

„Знаех, че ако тя ми изпрати такова съобщение, тогава дъщеря ѝ вероятно ще се нуждае от допълнително време и от тихо място, така че останалата част от деня да мине спокойно. За мен е важно да дам на детето няколко минути свободно време или малко лично пространство - и това не е трудно", казва учителката.

„Ползите от този подход са огромни“, казва Хардер.
След като внимателно „тества“ своята система, тя решава да я прилага към родителите на всички свои ученици.
„Те могат просто да ми кажат, че са имали тежка сутрин. Не е нужно да знам подробностите, но родителите знаят, че се грижа за децата им особено внимателно. Обикновено в отговор на тяхното съобщение им разказвам как е минал денят на детето им в училище “, казва тя.

„На всеки може да се случи да има трудна сутрин – да не може да си намери обувките, раницата да не е напълно готова от вечерта. Ние правим за другите това, което бихме искали някой друг да направи за нас в трудни дни “, обяснява Хардер.

Според нея много учители, още щом детето влезе в класната стая, могат да разберат, че нещо не е наред. Но е много по-добре предварително да са били предупредени.
Мона Василева

 

Коментари
Последни видеа

Свободен избор

16 септември 2021 г.

Изгрев

30 август 2021 г.