Татковците са по-загрижени за бебетата си дъщери, отколкото за синовете

Полът на новороденото влияе на родителското отношение

Снимка: Guliver / iStock

Потвърждава се нещо, за което мнозина подозират отдавна – новите бащи се стремят на подсъзнателно ниво да се грижат повече за новородените си дъщери, отколкото за синовете. Това удивително откритие е на специалисти от университета Емори в Атланта, САЩ, пише letidor.ru.

Те стигнали до тези изводи след изследване на активността на мозъка на татковците в момент, когато бебетата плачат. Оказва се, че на капризите на малките дъщери бащите реагират доста по-остро, отколкото на риданията на бебенцата синове. Очевидно полът на детето влияе на грижите за него в първите дни след раждането.

Изясняват се и други различия: в общуването с новородените бащите на момичета използват по-често думи, свързани с тялото и емоциите, докато бащите на момчета – изрази, свързани с успеха и развитието, а също и думи с „аналитичен“ оттенък.

Учените предполагат, че подобни различия в работата на мозъка и поведението на бащите могат да обяснят също и защо жените са по-емоционални и склонни към съпреживяване. Те може би са причина и за развитието на половите особености в социалното поведение, според учените.

Авторът на изследването Дженифър Маскаро и нейните колеги вече са изяснили, че мъжете и жените реагират различно на стрес, поради наличието на определен протеин в организма на мъжете, който провокира реакциите на тревожност.

Еми Спасова

Коментари
Последни видеа