Бащите също страдат от следродилна депресия

Всеки десети млад татко е потенциална жертва

Снимка: Guliver / iStock

И татковците могат да страдат от следродилна депресия, съобщава letidor.ru, като се позовава на американски учени.

Причината може да бъде всякаква ситуация. Бебето вече е вкъщи, около него се въртят майката, бабата и други роднини. И в този момент на таткото, който толкова много иска да бъде до бебето в тези първи дни от живота му, да стане част от света му, всъщност му се забранява и му се отказва да се грижи за него.

В подобна ситуация, твърди се в прес-съобщението на Медицинския център при Университета на щата Тексас, младите бащи са подложени на хормонални изменения, водещи до същите симптоми на следродилна депресия, които обикновено се наблюдават у майките. Това е непрекъснато лошо настроение, чувство за отпадналост, безсъние, липса на апетит и интерес към живота, загуба на либидо и т.н. Единствената разлика е, че бащите, за разлика от майките, не започват да плачат с повод или без.

Изследването доказва, че със следродилна депресия се сблъсква всеки десети млад татко. А някои са по предразположени към нея, отколкото други. На първо място, тези, които по принцип са склонни към депресии или имат наследствена предразположеност. Също и които постоянно не си доспиват, работят много и прекарват малко време със семейството.

На бащите със следродилна депресия, както и на майките, им е необходима помощ от специалист. Освен това майките трябва да се стараят колкото може повече да привличат бащата в грижите за детето и всички заедно често да прекарват време заедно.

Надя Горанова

Коментари
Последни видеа