Една целувка за тате

Днес почитаме празника на бащата и Събор на пресвета Богородица

26 декември 2016 г.

Снимка: Guliver / iStock

Една целувка за тате! Днес засвидетелстваме уважение към бащинството и родителските грижи на мъжете - така, както празнуваме майчинството в Деня на майката (у нас е възприето да го отбелязваме на 8 март, едновременно с Международния ден на жената).

Този празник се отбелязва на различни дати в различните страни, но съществува почти навсякъде по света в чест и прослава на бащите и бъдещите татковци.

В България Денят на бащата се чества за първи път на 26 декември 1997 г., но в световен план за бащите е помислено още през 1909 г. Тогава някоя си Сонора Дод от Вашингтон за първи път организирала празник за своя баща, тъй като решила, че е несправедливо да бъдат почитани само майките.

Традицията се разраснала в САЩ, а от 1972 г. президентът Никсън обявил празника за официален.

Репродукция: Guliver / iStock

Според католическата традиция празникът се чества на деня на св. Йосиф - 19 март, но в повечето страни денят на бащата се отбелязва през третата неделя от месец юни: в Аржентина, Великобритания, Венецуела, Еквадор, Зимбабве, Индия, Ирландия, Канада, Китай, Колумбия, Коста Рика, Куба, Малайзия, Малта, Мексико, Пакистан, Панама, Перу, Филипините, Сингапур, Словакия, САЩ, Турция, Франция, Холандия, Чили, Швейцария, Южна Африка, Япония.
 
Православната църква отбелязва Деня на бащата на 26 декември, заедно с църковния празник Събор на Пресвета Богородица, на който се пеят песни в израз на благодарност към Божията майка. Вторият ден от Рождество Христово е посветен също на паметта на праведния Йосиф, за чийто живот са запазени малко сведения. Прославя се и Св. Давид, от чиито род е произлязъл Йосиф.

Коментари
Последни видеа