Новата книга „Татко“ от Елен Делфорж и Кантен Гребан поставя началото на кампания в подкрепа на бащинството

Тя е посветена на всички бащи и разказва по изключително вълнуващ начин за бащинството

05 Септември 2023 г.
Новата книга „Татко“ от Елен Делфорж и Кантен Гребан поставя началото на кампания в подкрепа на бащинството

Появата на бебето е важен момент в живота на всеки татко.

Снимка: Shutterstock

С новата книга „Татко“, която пристигна в България в края на лятото, издателство „Дъбови листа“ поставя начало на кампанията „Татко е тук“, посветена на всички татковци.

„Татко“. Снимка: издателство „Дъбови листа“

Историите в „Татко“ се докосват до най-съкровените и трогателни моменти на всеки любящ и всеотдаен татко, като разказват за бащинството вълнуващо и откровено. Наситена с богата палитра от човешки и емоционални преживявания, „Татко“ е книга, която разкрива дълбокия свят на всички татковци – от момента, когато разбират, че ще стават бащи, през раждането на детето, до мига, в който то пораства и напуска родния дом.

Посланията на подкрепа, които Елен Делфорж отправя към всички бащи, са свързани с радостните мигове и удоволствието от бащинството, но и с големите промени, които татковците преживяват, когато се появят децата, както и след това, докато опознават живота и проявяват първите особености на характера.

Писателката разказва историите с чувство за хумор, което успява да улови с тънък усет най-фините акорди от душевността на татковците, като им помага да се справят по-лесно с трудностите, които срещат при отглеждането на децата. С поетичен език, изумителни илюстрации, ярки цветове и кратки строфи, изпълнени с привързаност и съпричастност, човешка топлота и житейски контрасти, Елен и Кантен вплитат по естествен начин непреходните ценности в книгата, като показват, че разбират страховете, пред които татковците се изправят, въпреки че рядко говорят за тях с някой друг.

Книгата дава начало и на амбициозна кампания. Снимка: издателство „Дъбови листа“

„С кампанията „Татко е тук“, насочена не само към бащите, но и към майките, искаме да вдъхнем повече кураж и увереност. Всяко начало е трудно, но вярваме, че татковците, които са искрени и изграждат последователна и здрава връзка със своите деца, ще могат да разчитат правилно сигналите, които получават от тях,  докато те растат в любов и разбиране. Добрата връзка с бащата играе съществена роля за приспособяване на децата като цяло, тя е в основата на доверието, сигурността и чувството за благосъстояние в живота“, споделя Нуша Роянова - издател, писател и художник.

С твърди корици, в голям формат, с изящни и впечатляващи илюстрации, луксозното издание „Татко“, подходящо и като подарък, ще заплени всички настоящи и бъдещи татковци. Историите са като продължение на книгите „Мама“ и „Любов“, които се радват на постоянен интерес от българските читатели.

Ще бъда ли добър баща?, след като всички очакват ТАТКО за пример. Как ще се променят отношенията в семейството, когато се появят децата? Дали ще се справя, когато всичко е толкова непознато?

Въпросите, които книгата „Татко“ поставя, не се изчерпват дотук. Най-ценното е, че кампанията „Татко е тук“ продължава това общуване, като развива идеите от историите в поредица от активности, за да помогне на татковците с въпроси от различен характер. Някои от тях не са за подценяване, особено тези, които показват социалните настроения в обществото, проявяващи се, когато един баща посвещава повече време на все още непорасналите деца, отколкото на професионалните си ангажименти.

Грижите за децата изискват доверие, обич, време и търпение, а всичко това сплотява и сближава родителите. Повечето задължения, разпределени между тях, когато това е възможно, правят живота много по-хубав, като служат за пример на децата, докато те растат. Така всички проблеми, свързани с първоначалния стрес и изтощението, се преодоляват по-лесно, защото различните роли, които майките и татковците поемат, като признават отговорностите и постиженията на другия, допринасят за благополучието на цялото семейство.

Кампанията „Татко е тук“ ще се развива в интервюта с бащи, които ще разкажат своите преживявания от първо лице, разговори с психолози, партньорства с училища за родители, допълнителни активности, в които ще се включат и майките, като споделят конкретни случки, свързани с бащинството, за да достигнат до повече татковци.

Ето как и Елен Делфорж преразказва накратко бащинството, като надгражда описанията в тълковните речници: „Баща – съществително име, мъжки род; мъж, който е създал или осиновил едно или повече деца и който прави всичко по силите си те да пораснат и да бъдат щастливи.“

Още от С татко

Таткото може да бъде включен в грижите за бебето.

Снимка: Shutterstock

Как да накарате таткото да се почувства специален

Ръстът на детето в голяма степен зависи от височината на бащата.

Снимка: Shutterstock

6 неща, които можете да наследите само от баща си

Баща си играе с бебето. Снимка: Guliver / iStock

Съвременното бащинство – 5 позитивни промени

Момиченце виси на раменете на татко си. Снимка: Getty

Принцесата на татко: 3 неща, които момичето учи само с баща си

Връзката с таткото е много важна за малчуганите.

Снимка: Shutterstock

10 полезни занимания за татковци и деца

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Жена с къс панталон. Симка: Getty

Има начини, с които да научите децата да подреждат стаята си.

Снимка: Shutterstock

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Жена с къс панталон. Симка: Getty

Заедно

Как да носим къси панталони със стил

Ако искате краката ви да изглеждат по-дълги, изберете модел с висока талия

Има начини, с които да научите децата да подреждат стаята си.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Хитри трикове за поддържане на реда в детската стая

Ето как може да постигнете това и дори да включите малчугана да помага

Момиче, което е тъжно. Снимка: Shutterstock

 

Мнение на специалиста

Детето изпитва тревожност и тъга

Какво да направим и как да го успокоим

В топлото време е особено важно кожата на мъничето да бъде добре хидратирана.

Снимка: Shutterstock

Здраве

Как да осигурим подходяща хидратация на бебешката кожа

Това е първата стъпка, с която защитавате новороденото