Бащинството над 35 е рисковано, не само майчинството

Анализ сред 1,4 милиона души обяснява защо

09 октомври 2019 г.

Снимка: Guliver / iStock

Мъжете в зряла възраст трябва да се безпокоят дали ще станат родители на здрави деца наравно с жените над 35 – международна група учени доказа това с резултати от мащабно изследване. То е публикувано в сп. Proceedings of the Royal Society B, разкрива letidor.ru

С възрастта мъжкия организъм започва на натрупва мутации в спермата, затова късното бащинство може да доведе до различни проблеми у детето. Това може да повлияе и на способността на новото поколение да станат родители на здрави бебета и въобще да имат потомство.

В рамките на изследването учените работили с данни на 1,4 милиона души от Канада, Германия и Швеция, живели в периода между 1670 и 1850 г., както и хора, родени след 1932 г. Те анализирали състоянието на здравето, потомството и възрастта на смъртта. Отчели и информацията за възрастта на майката, състоянието на околната среда и много други фактори, способни да окажат влияние на резултатите от изследоването.

Разбира се, от правилото има изключения, например актьорите Хю Грант и Ричард Гиър станаха татковци на 51 г., Джордж Клуни – на 56 г., Клинт Ийстууд на 66 г., Чарли Чаплин и Мик Джагър - съответно на 72 и 73 г., а Ицко Финци би всички рекорди, ставайки баща на 83.

Адаптация Марина Атанасова

Коментари
Последни видеа