Ръководство за бащата след раждането на детето

Първата седмица, първият месец, до края на живота

04 Ноември 2023 г.
Ръководство за бащата след раждането на детето

Снимка: Guliver / iStock

Невероятно щастлив сте, че сте станал татко, меко казано. Защо обаче се чувствате толкова изтощен емоционално? След цялата усилена подготовка и планиране, и харчове, и драма, най-сетне детето се роди, а вие се чувствате не само капнал (това е заради липсата на сън), но и малко изоставен, пише whattoexpect.com. Добре дошли в Клуба на следродилните татковци, където изведнъж ще ви се изясни защо думата „следродилен” толкова често е следвана от „депресия”.

Не всеки изпитва смяната на настроенията (около 10 % от татковците обаче да), но очаквайте изобилие от емоции, които може да траят от няколко седмици до година – и у двама ви (за щастие обикновено се редувате). Бъдете готов. И силен. Ще имате нужда от търпението на светец, издръжливостта на трибоец, характер, който не се възпламенява толкова лесно, и чувство за хумор (задължително), за да преминете през този период на приспособяване.

Какво да правите през първия месец

Създайте ново „нормално”. Може би сте се чакали бременността да свърши и животът да се върне към нормалния си ритъм. Забравете – тези дни са в историята и е време да свикнете с новия си график. Кой пазарува сега? Вие. Кой пере? Пак вие. (Как изобщо е възможно толкова малко същество да образува толкова много пране?) Кога ще се къпете заедно? (Къпете ли се заедно?!) Кога ще ядете? За първи път ще ви връхлети истинското значение на това животът да се променя. Не се съпротивлявайте – оставете се на течението и влезте в ритъм, който работи (не очаквайте, че веднага ще влезете в час като баща – изисква много време и практика).

Свиквайте с непостоянния сън. Честно е да се редувате, когато посред нощ се налага да посещавате детската стая (тази разходка ще бъде много по-крака, ако бебето спи в кошче във вашата стая или близо до леглото ви). Дори и майката да кърми и да няма нужда от вас в 3 посред нощ, бъдете там (ще ѝ потрябвате за смяната на памперса). Освен това среднощните гушкания са истински качествено време за създаване на привързаност за всеки един от вас. Не ги пропускайте. Дори и да сте уморен през деня, позволете на партньорката си да подремне, докато гледате бебето. Разбира се, че и двамата има да наваксвате със съня, но не забравяйте, че тя се възстановява и физически от раждането (а ако кърми, изразходва ужасно много енергия за производството на мляко), така че тя определено печели състезанието Кой е по-по-най-изморен.

Внимавайте за настроенията ѝ. Смяната на настроенията е едно нещо (нормална е и приключва от самосебе си), но истинската следродилна депресия е друга работа (това е сериозно медицинско състояние, което изисква лечение). Ако младата майка изглежда тотално разбита, дори няколко седмици след като бебето вече е вкъщи, или има пристъпи на плач, раздразнителност, нарушения на съня (различни от тези, причинени от бебето), окуражете я да говори с лекаря си. Не я оставяйте, ако каже „не” – тя може и да не разпознае признаците на депресията. Отидете заедно с нея на следващата консултация и я накарайте да говори за това, което ѝ се случва. След това се убедете, че ще получи необходимото лечение, за да се почувства по-добре.

Бъдете добър със себе си. И вашите хормони са в движение (сещате ли се за синдрома Кувад? – от френски couver – мътя, излюпвам; характерно е за някои мъже от съпричастност към бременните си жени да развият подобни на бременност симптоми). Нормално е комбинацията от появата на бебето, стреса от изминалите 9 месеца и мисълта за новата отговорност да си вземе своето.

Всъщност, всеки четвърти татко минава през бащина следродилна депресия. Може да се чувствате изоставен или съсипан от всичко, което се очаква от вас. Поддържайте високо нивото на енергията си като се храните добре и почивате, когато е възможно. И ако почувствате, че имате следродилна депресия, говорете с партньорката си или с доверен приятел или с член на семейството, но не се притеснявайте да потърсите и професионална помощ – заради здравето и сигурността и на двама ви и на вашете бебе.

Празнувайте заедно с нея. Може би още сте толкова екзалтиран, че направо не се търпи! Ако тръпката от това, че сте станал баща, ви държи в празнично настроение, отбележете го подобаващо вкъщи. Ако извикате приятелите си (за да им се похвалите с бебето си), гледайте да не се заседяват много, а също така вие сам се погрижете за храните, напитките и почистването след това.

Бъдете добър с нея. Поемете домакинската работа засега (ако може да се сдобиете с някаква платена или доброволна помощ за домашните задължения, за да съсредоточите и двамата вниманието си върху новото бебе и един върху друг, не се колебайте да я ползвате). Носете ѝ нещо за хапване или пийване, докато кърми, след това ѝ разтрийте раменете. И я прегръщайте често и без причина.

Бъдете татко 50 на 50. Отглеждането на дете, когато има двама родители, си е работа за двама души – заемете се с нея сериозно. Разделете по равно грижата за бебето (от къпане и смяна на памперси до люлеене и пеене). Не се притеснявайте, че не сте квалифициран за тази работа – никой не е роден научен как да повива или оригва бебе. И майките, и бащите се учат в крачка – една безсънна нощ, един сменен памперс... всичко едно по едно. Ако все още сте неуверен в себе си, четете за грижите за бебето. И не се притеснявайте, че правите нещата различно от съпругата си – всеки родител прави нещата различно, и точно тези разлики ще харесва детето ви.

Бъдете уверен, че и двамата се нуждаят от вас, завинаги. И просто бъдете напълно сигурен – ще я схванете тая работа с бащинството за нула време.

Бъдете търпелив, що се отнася до секса. Може и да е последното нещо, което ви минава през акъла в момента, или последното нещо, за което имате енергия. Дори може да имате някакъв вътрешен конфликт (между бащата и любовника във вас), който определено ще отмине след първата седмица. Но ако в главата ви е все това любовно чувство, имайте предвид няколко неща, преди да действате. Ще му дойде моментът (редовно) отново, просто може да отнеме малко време. Първо е необходимо разрешението от лекаря, но то може да дойде много преди разрешението от нея.

Запомнете, че току-що физически е преминала през центрофугата, вагината ѝ също, особено, ако е раждала по естествен път. Второ, когато ви даде разрешение, трябва да действате много бавно и изключително нежно. Питайте я какво ѝ доставя удоволствие, къде я боли, как да ѝ помогнете. Концентрирайте се върху любовната игра и дори и не си помисляйте да действате, преди да е загряла добре (ще има нужда от доста масажи, от помощ са и лубрикантите, защото хормоналната промяна може да е поизцедила соковете ѝ). И не се стряскайте, ако случайно ви влезе мляко в окото. Смейте се.

Тема за разговор
Имате колебания относно способностите си като родител? Всеки млад родител ги има (да, майките също). Говорете със съпругата си относно желанието си да сте добър в грижите за детето, както и за постоянните ви страхове, че ще се провалите. Има голяма вероятност тя да се чувства по същия начин и ще бъде доволна също да сподели притесненията си. (Това ще ѝ помогне и да разбере, че сърцето ви е на правилното място, дори когато сте сложила памперса наобратно.)

Сега е добър момент да си разделите задълженията за памперсите, както и всички останали. Разберете се за най-добрия начин да ги вършите: 50 на 50 за всичко е един начин, друг начин е да се редувате (всеки памперс, всяко къпане), но може и да се специализирате (всеки да вземе задълженията, които прави най-добре – тя сменя памперси, вие люлеете).

Тактиката за оцеляване през първия месец
Единственото нещо, което може да правите до края на живота си: обичайте майката.

Превод: Елисавета Цалова

 

Да поговорим

Хейдън Пенетиър и следродилната депресия

С татко

Няколко ценни идеи в помощ на бъдещи бащи

Заедно

Бебета ритат футбол в утробата

Още от С татко

Таткото може да бъде включен в грижите за бебето.

Снимка: Shutterstock

Как да накарате таткото да се почувства специален

Ръстът на детето в голяма степен зависи от височината на бащата.

Снимка: Shutterstock

6 неща, които можете да наследите само от баща си

Баща си играе с бебето. Снимка: Guliver / iStock

Съвременното бащинство – 5 позитивни промени

Момиченце виси на раменете на татко си. Снимка: Getty

Принцесата на татко: 3 неща, които момичето учи само с баща си

Връзката с таткото е много важна за малчуганите.

Снимка: Shutterstock

10 полезни занимания за татковци и деца

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Снимка: Shutterstock

Майкъл Дъглас с Керис и Дилън. Снимка: Getty

 

Заедно

Майкъл Дъглас на премиера на „America's Burning“ с децата

Актьор заведе Керис и Дилън на специалната прожекция на документалния филм

Дете играе на брега на морето. Снимка: Shutterstock

 

 

Здраве на семейството

Без страх: Как да подготвим детето за първа среща с морето

Защо хлапето се плаши от „голямата вода“ и как да се справим

Разтворена книга и цвете в нея. Снимка: Getty

 

Има причина децата да проявяват капризите си пред мама.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Защо децата проявяват капризите си по-често пред мама

Коя е причината за този феномен и може ли това да бъде преодоляно

Дете на пързалката. Снимка: Shuttrstock

Да поговорим

Гняв, завист, злоба – как да реагираме на протеста на детето

Помогнете на хлапето да се справи с бурните емоции

Баща ие син пазаруват. Снимка: Getty

Да поговорим

Мамо, купи ми: 3 правила за магазина

Как да пазарувате с детето, без да се разорите

Ричард Гиър и Алехандра Силва. Снимка: Instagram

 

Заедно

Ричард Гиър заведе съпругата и децата на Азорските острови

Семейството се подготвя за живот в Испания

Бременна приготвя салата. Снимка: Shutterstock

Здраве

Защо бременната трябва да пие фолиева киселина

Витаминът стимулира образуването на ДНК и РНК, които са в основата на всички клетки в тялото, от полза е за бебето

Дете игре с влачке. Снимка: Shutterstock

Здраве

Учени откриха нов начин за диагностика на аутизма

Надяват се диагнозата вече да се поставя много по-рано