Илън Мъск - какъв е бил като малък

Удивителната история на гениалния милиардер и многодетен баща, който създаде училище за децата си

13 февруари 2018 г.

Снимка: Guliver / Getty Images

Докато светът обсъжда грандиозното изстрелване на „Тесла“ в Космоса и планът на супергероя Илън Мъск за полети до Марс, разказваме за неговото детство.Как канадско-американския инженер, изобретател и милиардер и многодетен баща е стигнал дотук?

Талантът е наследил от дядо си

Илън Мъск се ражда в Претория, ЮАР, на 28 юни 1971 г. и майка му Майе го нарича на свой прадядо – Джон Илън Халдеман. Предците от тази фамилия са били с швейцарско-немски произход и са пристигнали в САЩ по време на Войната за независимост.

Дядото на Илън по майчина линия се е увличал от авиацията и е пътешествал много със семейството си на едномоторен самолет. Казват, че именно от него Мъск е наследил любовта към приключенията, изобретателността и авантюризма.

В многодетно семейство

Родителите му Ерол и Майе били влюбени един в друг от деца, а Илън е първото им дете. После в семейството се появява брат му Кимбъл и сестра му Тоска.

Дали семейство Мъск е било заможно и дали това е помогнало на Илън да развие своя бизнес? Всъщност не. Бащата е бил строителен инженер, а майката диетолог. Семейството никога не е бедствало, но никога не е било и богато.

Когато Илън навършва 10 години, родителите му се развеждат. Отначало момчето остава при майка си, но след известно време с брат си Кимбъл заминава при баща си и заживяват на различни места в ЮАР.

Мъск е разказвал в интервюта, че това е било сложно време, че баща му е бил с труден и суров характер, често е наказвал синовете си и е можел да им изнася лекции по добро поведение с часове. "Той беше много добър в това да направи живота ти ужасен."

Тормоз в училище

46-годишният „Никола Тесла на нашето време“ днес има тълпи от фенове и почитатели по целия свят, но невинаги е било така.

В училище той се отличавал с изключителен интелект и ерудиция, но е доста затворен и необщителен, предпочита компанията на книгите пред тази на връсниците си.

В гимназията често е бил тормозен, а веднъж, след тежък побой, дори е бил хоспитализиран в болница, тъй като е загубил съзнание. Ето какво разказва Мъск за това: „Местните банди постоянно ме преследваха в училище. Аз се криех и бягах от тях, доколкото мога, но веднъж те накараха моя най-добър приятел да ме заведе на безлюдно място и ме пребиха. Това беше много обидно! За съжаление, и вкъщи психологическата атмосфера често не беше добра… Сега за мен е особено важно моите деца никога да не се сблъскват с подобни проблеми.“

Програмирането като бягство от действителността

Илън намира конструктивен начин да преживее стреса. Когато на 9 години, получава своя първи компютър Commodore VIC-20, той се залавя ентусиазирано да изучава и създава езици за програмиране. Мъск е на 12, когато създава сам код за видеоигра и успява да го продаде за 500 долара. С първия хонорар купува акции от компания, които след време продава по-скъпо.

Неговата история обаче не е на малък вундеркинд, който печели милиони още от детството си. На 17 години, опитвайки да избегне службата в армията на ЮАР, той заминава при роднини на майка си в Канада и там около една година работи каквото намери и едва свързва двата края, преди да постъпи в университет.

Висшето образование, което променя всичко

Страници

Коментари
Последни видеа