Илън Мъск - какъв е бил като малък

Удивителната история на гениалния милиардер и многодетен баща, който създаде училище за децата си

13 Февруари 2018 г.
Илън Мъск - какъв е бил като малък

Снимка: Guliver / Getty Images

Докато светът обсъжда грандиозното изстрелване на „Тесла“ в Космоса и планът на супергероя Илън Мъск за полети до Марс, разказваме за неговото детство.Как канадско-американския инженер, изобретател и милиардер и многодетен баща е стигнал дотук?

Талантът е наследил от дядо си

Илън Мъск се ражда в Претория, ЮАР, на 28 юни 1971 г. и майка му Майе го нарича на свой прадядо – Джон Илън Халдеман. Предците от тази фамилия са били с швейцарско-немски произход и са пристигнали в САЩ по време на Войната за независимост.

Дядото на Илън по майчина линия се е увличал от авиацията и е пътешествал много със семейството си на едномоторен самолет. Казват, че именно от него Мъск е наследил любовта към приключенията, изобретателността и авантюризма.

В многодетно семейство

Родителите му Ерол и Майе били влюбени един в друг от деца, а Илън е първото им дете. После в семейството се появява брат му Кимбъл и сестра му Тоска.

Дали семейство Мъск е било заможно и дали това е помогнало на Илън да развие своя бизнес? Всъщност не. Бащата е бил строителен инженер, а майката диетолог. Семейството никога не е бедствало, но никога не е било и богато.

Когато Илън навършва 10 години, родителите му се развеждат. Отначало момчето остава при майка си, но след известно време с брат си Кимбъл заминава при баща си и заживяват на различни места в ЮАР.

Мъск е разказвал в интервюта, че това е било сложно време, че баща му е бил с труден и суров характер, често е наказвал синовете си и е можел да им изнася лекции по добро поведение с часове. "Той беше много добър в това да направи живота ти ужасен."

Тормоз в училище

46-годишният „Никола Тесла на нашето време“ днес има тълпи от фенове и почитатели по целия свят, но невинаги е било така.

В училище той се отличавал с изключителен интелект и ерудиция, но е доста затворен и необщителен, предпочита компанията на книгите пред тази на връсниците си.

В гимназията често е бил тормозен, а веднъж, след тежък побой, дори е бил хоспитализиран в болница, тъй като е загубил съзнание. Ето какво разказва Мъск за това: „Местните банди постоянно ме преследваха в училище. Аз се криех и бягах от тях, доколкото мога, но веднъж те накараха моя най-добър приятел да ме заведе на безлюдно място и ме пребиха. Това беше много обидно! За съжаление, и вкъщи психологическата атмосфера често не беше добра… Сега за мен е особено важно моите деца никога да не се сблъскват с подобни проблеми.“

Програмирането като бягство от действителността

Илън намира конструктивен начин да преживее стреса. Когато на 9 години, получава своя първи компютър Commodore VIC-20, той се залавя ентусиазирано да изучава и създава езици за програмиране. Мъск е на 12, когато създава сам код за видеоигра и успява да го продаде за 500 долара. С първия хонорар купува акции от компания, които след време продава по-скъпо.

Неговата история обаче не е на малък вундеркинд, който печели милиони още от детството си. На 17 години, опитвайки да избегне службата в армията на ЮАР, той заминава при роднини на майка си в Канада и там около една година работи каквото намери и едва свързва двата края, преди да постъпи в университет.

Висшето образование, което променя всичко


През 1990 г. той постъпва в един от най-престижните университети на света – „Куинс” в Кингстън (Онтарио), където се запознава с бъдещата си съпруга – Жюстин Уилсън. След две години Мъск се мести в американски университет в щата Пенсилвания и го завършва с две дипломи - по физика и икономика.

След това той става аспирант към университета в Станфорд в Калифорния, в дисциплината приложна физика, но скоро след това решава да изостави образованието заради предприемачеството в областта на възобновяемата енергия, интернет и Космоса.

Грандиозни начинания

С брат си Кимбъл Илън основава Zip2, софтуер компания за уеб разработки, а след това създава x.com – компания за онлайн финансови услуги и разплащания чрез електронна поща. В последствие x.com се слива с компанията Confinity, която предлага услуга за превод на пари, наречена PayPal, на която Мъск е сред основателите.

През 2002 г. Мъск създава и SpaceX, а по-късно е сред основателите и на Tesla Motors. Той е член на Съвета на директорите и на компанията SolarCity. И това са само част от неговите грандиозни начинания.

30 юни 2008 г.: тогавашният губернатор на Калифорния Арнолд Шварценегер и инженерът на Tesla Motors Илън Мъск съобщават на пресконференция, че компанията за електрически автомобили ще изгради ново производство на автомобила Tesla Roadster, която може да изминава 250 мили с едно зареждане и може да достигне 0-60 мили в час за 3,9 секунди.

Снимка: Guliver / Getty Images  

Многодетен баща и създател на училище на бъдещето

В биографията на гениалния милиардер, написана от Ашли Ванс издадена от нас от „Кръгозор“, на Илън Мъск и първата му жена Жюстин отначало се ражда син  - Невада Алекзандър, но бебето умира, докато е на 10 седмици от т. нар. синдром на внезапната детска смърт.

На двамата след това им се раждат близнаци, а след това – и тризнаци, и така момчетата в семейството им стават 5: Ксавие, Кай, Саксън, Грифин и Деймиън.

Когато през 2008 г. двойката се разделя, Илън взема активно участие в грижите и възпитанието на синовете си, прекарва много време с тях и се старае винаги да ги взема със себе си, когато може, независимо, че личният му живот е извънредно динамичен.

Той се запознава с актрисата Талула Райли и сключва брак с нея през 2010 г.

С Талула Райли, снимка: Guliver / Getty Images  

След това, през 2012 г. се развеждат, но на следващата година двамата отново се омъжват един за друг. И отново се развеждат през 2016 г.

Мъск по-късно преживява бурна любовна афера с бившата съпруга на Джони Деп – Амбър Хърд, но тя вече е минало и през есента на 2017-а гениалният милиардер споделя в интервю пред сп. „Ролинг стоун“, че копнее за сродна душа.  

Междувременно той изпраща момчетата в училище за надарени деца в Лос Анжелис, което е завършил и главният технически директор на Microsoft Нейтън Махрволд.

Но взискателният Мъск не е удовлетворен от резултатите в образованието на синовете си в това училище и не откривайки по-добър вариант, създава собствената образователна институция, която нарича Ad Astra - "Към звездите" на латински език.

Училището се намира в Калифорния, на територията на имота, в който живее Мъск и в момента там се обучават около 30 души – петимата сина на Илън и децата на сътрудниците в неговата компания SpaceX.

Учебното заведение няма сайт, нито телефон, единствената информация за него издава Мъск в едно свое интервю, в което разкрива интересни факти, например, че всички деца се учат заедно, а не в отделни класове. Че не им поставят оценки, и че учениците не следват предварителна програма, а учителите се ръководят от конкретните интереси на всяко дете в момента.

В едно свое интервю новаторът казва: „Децата, според мен, трябва да се учат да решават проблеми, а не да използват готови инструменти. Представете си, че пред вас има счупен двигател. Учениците от обикновено училище ще ви кажат какво е отвертка и гаечен ключ и как да поправите двигателя. Мисля обаче, че е необходимо да оставим децата да разглобят счупения двигател, да го разучат и след това сами да се досетят за какво са инструментите.“

Марина Атанасова по материали на deti.mail.ru

С татко

Илън Мъск за възпитанието

Да поговорим

Стефан Данаилов – какъв е бил като малък

Образование

Марк Зукърбърг: Най-големите успехи почиват на свободата да можеш да се провалиш

Още от С татко

Ръстът на детето в голяма степен зависи от височината на бащата.

Снимка: Shutterstock

6 неща, които можете да наследите само от баща си

Баща си играе с бебето. Снимка: Guliver / iStock

Съвременното бащинство – 5 позитивни промени

Момиченце виси на раменете на татко си. Снимка: Getty

Принцесата на татко: 3 неща, които момичето учи само с баща си

Връзката с таткото е много важна за малчуганите.

Снимка: Shutterstock

10 полезни занимания за татковци и деца

Снимка: Shutterstock

Как таткото дописва гените

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Майка и бебе. Снимка: Getty

Здраве

Неприятни изненади след раждането, за които никой нe говори

Здравословни проблеми, за които често забравят да ви предупредят

Мат Деймън. Снимка: Getty

Заедно

Мат Деймън отпразнува дипломирането на дъщеря си

Актьорът и съпругата му изпратиха Изабела на парти в Бруклин

Жена, която се наслаждава на почивката си. Снимка: Getty

 

Здраве

3 условия гарантират истинската почивка

Ако искате да си починете, трябва да рестартирате нервната система

Анджелина Джоли и Вивиен. Снимка: Getty

Заедно

Анджелина Джоли разкри тайната на дълбоката връзка с дъщеря си Вивиен

Актрисата разказа подробности за сътрудничеството им в „Изгнаници“

Разтворена книга и цвете в нея. Снимка: Getty

Преди да преместите детето в стаята му, може да преместите там любимите му играчки.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Преместването на детето в самостоятелна стая

Представяме ви 7 съвета, които ще улеснят този процес

Мъж и жена правят планове за бъдещето. Снимка: Getty

 

 

Мнение на специалиста

Как изглежда домът на щастливите и богатите

10 белега, по които ще го различите