Как да реагираме, ако детето сподели, че е гей

Един баща от Шотландия дава великолепен пример

17 октомври 2018 г.

Снимка: Guliver / iStock

Един ден Нийл Далимор от Гласгоу получава признание от 11-годишния си син, че е гей. Бащата реагира по нормален и спокоен начин. Не го смазва от бой, не се отрича от него, не го изгонва от дома им – вероятно за това детето се е доверило. Единствената молба на момчето била това признание да си остане семейна тайна.

Ето тук обаче вниманието на Нийл се заострило до краен предел. Оказало се, че детето му го умолявало да запази тайната му, само защото се страхувало, че ще бъде тормозено от съучениците си и пренебрегвано от учителите си, в случай че някой разбере. И този страх се появил съвсем обосновано: в същото училище, друго дете, което било по-открито за сексуалността си, получавало крайно негативно отношение от преподавателите.

„Да чуеш от детето си, че иска част от самоличността му да остане тайна за възрастни хора, които са призвани да го обучават, пазят и подкрепят, е като юмрук в корема”, разказва Нийл Далимор. Той решава да намери ефективен начин да се справи с това, защото никак не му се иска децата му да бъдат обект или да стават свидетели на такъв вид тормоз.

След като прави проучване Нийл, попада на кампанията TIE – Time for Inclusive Education, чиято основна цел е да направи така, че всички училища в Шотландия да учат децата на неща, свързани с ЛГБТИ (общо наименование за лезбийки, гей, бисексуални, транссексуални, интерсексуални) общността. И не е въпросът да се промотира ЛГБТИ движението, а просто да се дава гласност, че тези хора са нормални и по никакъв начин не се различават със своето ежедневие, тревоги и радости от всеки хетеросексуален.

По този начин престъпленията от омраза и сексуалната дискриминация биват парирани още в зародиш, тъй като насилници от такъв тип просто няма да растат.

Или поне такава е идеята, когато през 2000 г. шотландското правителство категорично отхвърля член 28, който дотогава забранява на местните власти да промотират хомосексуалността или да публикуват материали, свързани с това, както и да се популяризира темата в училище и децата да бъдат обучавани на толерантност по въпроса.

Само че повече от 15 години по-късно се оказва, че май нещата не са се променили особено. Това забелязва и Нийл, когато синът му споделя за сексуалността си, това отчитат и от TIE. Нещо повече, оказва се, че едно от четири ЛГБТИ деца прави опит за самоубийство заради хомофобски тормоз.

Ето защо на 27 август Нийл Далимор ще поеме на няколкодневно пътешествие из Хайлендс, и по-специално - по популярния West Highlands Way, за да събере средства за каузата на TIE.

”Прекалено често чувам истории от децата си как или са били мишена, или са ставали свидетели на хомофобски тормоз в училище и това е проблем, с който много малко на брой учители знаят как да се справят. Притеснително и ужасно тъжно е да видиш детето си третирано като аутсайдер от другите деца заради сексуалността му. И това трябва да се промени”, споделя Нийл.

Така че, да, когато се окаже, че детето ни е гей може би е най-добре да подходим с разбиране, защото не знаем колко всъщност му е трудно да се изправи пред света, който и без друго го гледа подозрително. А ако родителите не са насреща в такъв момент, то кой би могъл да бъде...

Елисавета Цалова

Коментари
Последни видеа