През ноември запретваме ръкави за коледни рецепти. Някои се правят именно през този месец, защото колкото повече стоят, толкова по-вкусни стават
Медена коледна къщичка
Снимка: Shutterstock
Необходими продукти:
1. Пресейте брашно и пудрата захар в голяма купа и направете в центъра кладенче.
2. Разбийте яйцето и жълтъка с вилица и ги сипете в кладенчето.
3. Добавете угасената в оцета сода, подправките, меда и накъсаното на парченца масло.
4. Омесете гладко и еластично тесто. Оформете го на топка, завийте с домакинско фолио и приберете за 2-3 часа в хладилник.
5. След това разточете тестото на кора с дебелина 5 мм и, с помощта на шаблони, изрежете частите на къщичката. Ако нямате готови, може да си изрежете такива от картон.
6. Внимателно прехвърлете частите в тава върху хартия за печене. Изпечете в предварително загрята на 170 градуса фурна до леко зачервяване на крайчетата.
7. След като напълно се охладят, изрисувайте частите с белтъчна глазура и украсете със захарна поръска и шарени бонбони. Изчакайте напълно да се стегне.
8. Внимателно (тук помощта на мама е задължителна) сглобете частите на къщичката. За слепване може да използвате глазура, сладкарско лепило или горещ карамел (с него работи само мама, тъй като има риск от изгаряне, а и трябва да се действа бързо).
9. Поръсете къщичката с пудра захар през сито и я поставете на централно място в дома като част от коледната украса. Хубавото на тази къщичка е, че след празниците може да си я хапнете.
Ако изрежете прозорчета и вратичка, може да пъхнете във вътрешността на къщичката малък светещ гирлянд на батерии, който да светвате вечер и така да осветявате прозорчетата – създава невероятен уют тази красива светеща украса.
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари