Настроението на мъжа - най-лошо в 14 часа

През деня има пикове и спадове

13 януари 2019 г.

Снимка: Guliver / iStock

Настроението на мъжа се променя в рамките на деня. Проучване показа, че то е най-лошо след обяд към 14 часа.

Учени изследват промените в настроението на мъжа в рамките на едно денонощие. И се надяват откритията им да помогнат за разработване на ново лечение на хора с нарушения на съня и пристъпи на депресия.

Екип от университета в Суинберн в Австралия сканира мозъка на 16 мъже, които играят хазартни игри – в 10.00, в 14.00 и 19.00 часа. Те оценяват нивото на активност на онези участъци от мозъка, които са свързани с наградата. Известно е, че настроението на човек зависи от активността на тези зони.

Така установили, че нивото на активност на системата за награда сутрин и вечер се повишава, и бележи спад в 14.00 часа, съобщава The Daily Mail.

Най-силно намалява активността на левия дял на путамента – базовото ядро на мозъка. Той е особено чувствителен към неочакваното възнаграждение.
Учените допускат, че е възможно областта на мозъка, която е свързана с наградата, да е настроена така, че да получи възнаграждание в рамките на деня. Ако това стане  сутрин, се приема като бонус или приятна изненада.

Според изследователите цялата система на възнаграждения в мозъка е свързана с циркадните ритми. Те се надяват, че като разгадаят нейната активност, ще могат да разработят нови лекарства срещу депресия, безсъние и наркозависимости.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа