Защо е важно да гледаме бебетата в очите

Когато погледите ни се срещнат… ето какво откриха учените

Снимка: Shutterstock

Когато погледите на детенцето и на майката/таткото се срещнат, техните мозъчни вълни се синхронизират, а това помага за развитието на детето, разкриват учените.

Когато между родителите и бебето има контакт очи в очи, у тях започва да съвпада честотата на сърдечните съкращения, емоции и даже – елементи на поведение. Но нещата не се ограничават с тези съвпадения.

Както установиха изследователи от университета в Кембридж, чиято нова статия е публикувана в сп. bioRxivблизката визуална комуникация между бебе и възрастен води до синхронизиране на амплитудата на колебанията на техните мозъчни вълни и по този начин подобрява качеството на общуването, като помага на бързо развиващия се мозък на детето да се учи.

С помощта на електроенцефалография авторите на изследването наблюдавали измененията на електрическата активност на мозъка на 36 бебета. В това време възрастните, чиито мозъчни вълни също се записвали, пеели песнички на децата.

В хода на експеримента на бебетата показвали видео с пеещ възрастен, който отначало гледал детето в очите, а после продължавал да пее, отмествайки погледа си, а накрая, след като обърнал глава, отново поглеждал към бебето. В момента, котато погледите им се срещнали, колебанията на мозъчните вълни съвпадали в много по-голяма степен, отколкото в случаите, когато възрастният гледал настрани.

След това учените заменили видеото с жив човек, който, припявайки, или гледал детето право в очите, или гледал настрани. В този случай ефектът от синхронизацията на мозъчните вълни при контакта очи в очи бил още по-явен. Бебенцата се опитвали да уловят погледа на възрастния дори когато той гледал настрани.

Учените предположили, че съвпадението на колебанията на електрическата активност на мозъка е проява на стремежа на бебето към общуване. 

Тогава сравнили количеството звуци, които издавали малките при вида на пеещия възрастен. Както и очаквали, дечицата полагали максимални усилия да комуникират с помощта на разнообразни движения и звуци именно, когато възрастният ги гледал в очите. И точно тогава синхронизацията на мозъчните вълни с родителя била най-силна.

"Когато възрастният и бебето се гледат един друг, те сигнализират за своите намерения да общуват. И единия, и другия мозък реагират на погледа, като се синхронизират с мозъка на партньора в общуването.

Този механизъм помага да се установи тясната връзка между родители и деца, които започват да разбират кога е нужно да говорят, и кога да слушат. Всичко това прави ученето на нови неща по-ефективно", обяснява водещият автор на изследването Виктория Леонг.

Източник: deti.mail.ru

Коментари
Последни видеа