Завръщане в 80-те с приказната Арабела

Очаква ни август с Румбурак, Марженка и други любимци от култовия сериал

Актрисата Яна Нагиова като Арабела

Снимка: БНТ1

През 80-те детските площадки опустяваха в мига, в който започваше поредният епизод от чехословашкия семеен сериал "Арабела" (Чехословакия се разделя на Чехия и Словакия след 1993 г.). Този любим на няколко поколения филм е перла в колекцията заглавия от детската киноваканция, които БНТ1 завърта отново през август.

Магьосницата, превърнала се в кралицата, омагьосва Арабела

Ако случайно не сте наясно или пък сте позабравили за какво се използват вълшебният пръстен, вълшебното наметало, летящият куфар и вълшебното кълбо, можете да узнаете съвсем скоро, когато в българския ефир ще се завъртят отново 13-те серии от „първия сезон“, снимани в Прага и в замъците на Чехия между 1979 и 1981 г.

„През лятото Българската национална телевизия ще върне малки и големи в света на Румбурак, Петър, господин и госпожа Майерови, Хонзик и Марженка, Ксения, госпожица Мюлерова, Пекота, Мекота и Блекота, Фантомас, но с нов превод и с нов дублаж, тъй като сериалът е закупен отново, а правата на стария превод и дублаж са изтекли“, обясни Борислав Борисов. Той е единият от преводачите на сериала, преподавател е по чешки език в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.

Борисов сподели, че любовта му към чешкия език тръгва именно с култовия детски сериал, последван от не по-малко известните „Господин Тау“, „Летящият Честмир“, „Ние бяхме шестима“, „Болница на края на града“ и още много други чешки филми, излъчващи се по БНТ, тогава все още само Българска телевизия.

Другият преводач е Радост Железарова, а редактор на превода е Веселина Пършорова.

И дублажът на филма, който днес бихме нарекли "фентъзи", е нов. Ролите озвучават Елисавета Господинова, Мина Костова, Цветослава Симеонова, Живко Джуранов, Росен Русев и Стефан Димитриев.


Специалната селекция за най-малките зрители се завърта по обществената медия от 1 август. Ще видим и други забавни филми, сред които "Патиланско царство" и "Лошите добри приятели".

Началото на „Кино ваканция с БНТ1” поставя италианската анимация в 26 серии „Новите приключения на гормитите” на режисьора Орландо Коради. В нея децата ще се потопят в приключенията на земния принц Агром, който се учи да използва силите си, за да запази мира на остров Гром.

Кадър от "Новите приключения на гормитите"

За първи път БНТ1 ще покаже и серийния филм „Лошите добри приятели” в HD качество.

Героите от "Лошите добри приятели"

Поредицата е австралийска, базирана върху детските книжки на Макс Дан. Лентата, режисирана от Кейт Уудс, разказва за живота на 11-годишното момче Роджър Тесоръс и неговите най-добри приятели – Милисънт и Дъстинг, с които учи в един клас. В 13-те серии зрителите ще видят много комични ситуации, в които тримата герои се забъркват, техните разочарования и поуки.

Обичаният детски филм „Патиланско царство” отново ще се завърне по БНТ1 с 20 епизода.

Сериалът по романа на Ран Босилек ще припомни незабравимите приключения на Патилан, баба Цоцолана и нейните още три внучета. Оказва се, че пакостите на патиланците не спират през цялата година. В какво ще се забъркват през зимата, пролетта, лятото и есента, зрителите ще научават всеки ден от понеделник до събота през август от 09:15 до 10:15 часа.

 

Коментари
Последни видеа