Глобален форум по проблемите на недоносените деца в София

Очакваме международни експерти от 5 континента

Снимка: Guliver / iStock

София ще бъде домакин на Третия глобален форум за подобряване на грижата за недоносените деца на 2 декември.

България е третата страна след Колумбия и Полша, в която известни специалисти, лекари, представители на пациентски организации, институции и медии се събират, за да обсъдят най-наболелите проблеми и основните предизвикателства, пред които се изправят преждевременно родените бебета и техните родители. Тази година форумът се организира от Фондация „Нашите недоносени деца“ в партньорство с Българската асоциация на неонатолозите и с подкрепата на АбВи България.

Ще участват здравни експерти, неонатолози, пациентски неправителствени организации от десетки държави в Европа, Северна и Южна Америка, Азия и Африка.

Общо 19 презентатори от България, Холандия, Швеция, Полша, Унгария, Чехия, Словакия, Ливан, балтийските държави, Сърбия, Колумбия и Бразилия ще споделят опит и ще представят добри практики в програмите за развитие на недоносените деца.

Фокусът на събитието: необходимите грижи след напускане на неонатологичното отделение, а акценти в програмата са и офталмологичните, респираторните и неврологичните усложнения при преждевременно родените бебета, както и т. нар. кенгуру майчина грижа.

Сред лекторите на форума са Силке Мадер, Председател на Европейската фондация за грижа за новородените, проф. Мария Катаржина Боржевска-Корначка, президент на Полската асоциация на неонатолозите, д-р Хосе Мария Солано, президент на Колумбийската асоциация по неонатология, проф.Тибор Ертл, Председател на Консултативния комитет по неонатология към унгарския секретар по здравеопазването, проф. д-р Мая Кръстева, председател на Българската асоциация по неонатология, проф. Боряна Слънчева, Национален консултант по неонатология, доц. Ралица Георгиева, началник на Клиника по неонатология в СБАЛ по детски болести, Нина Николова, председател на Фондация „Нашите недоносени деца“ и много други известни специалисти.

Сред медийните партньори на събитието са и noviteroditeli.bg.

 

 

Коментари
Последни видеа