6 причини, поради които жените се отказват да се грижат за себе си

И още толкова защо да променят това

27 Март 2019 г.
6 причини, поради които жените се отказват да се грижат за себе си

Снимка: Shutterstock

Има жени, които, както се казва, изглеждат като от картинка. Както и други, които са диаметралната им противоположност. Понякога и двете са на една и съща възраст, както и социалният им статус е подобен. Но някои се грижат за себе си, а други, поради редица причини, се отказват. Защо се случва така? Ето няколко идеи, които дават отговор на въпроса с цел да се върнем в правия път – да се грижим преди хората около нас, за нас.

Домакинската работа
Чистенето, знаем, отнема много време и сили. Идеалната домакиня всичко е изчистила, сготвила е няколко манджи, прането е простряно и след това изгладено. Не всички разбират, че времето, в което жената върши тези неща, всъщност е в ущърб на грижата ѝ за себе си. И идеята далеч не е в нежеланието, а в невъзможностите –да се разкъсваме между задачите, едновременно да се грижим за себе си, за къщата, за света, покрай семейството…
По тези параграфи особено грешат жени, които са омъжени/живеят с партньор и/или са по майчинство. Някак отвътре им идва да угодят на хората вкъщи, отколкото на себе си.

Решението: Махнете с ръка. Рязко. Разбира се, че на мъжа и децата им е хубаво да живеят в красота, чистота и пълен хладилник, но струва ли си поради това да се отказвате от грижата за себе си?

Липса на мотивация
Ако жената отдавна живее дълго с мъжа си или обратното – не се стреми към постоянни сериозни отношения, то има голяма вероятност да загуби мотивация да се грижи за себе си. В първия случай мъжът вече е даденост и просто трябва да бъде нахранен, както и децата, а във втория липсва каквото и да било желание, защото няма смисъл да се гримира и кипри за когото и да било.

Решението: Добре е да разберете, че грижата за себе си е важна на първо място не заради другите, а заради вас. Това е вашето тяло, кожа, здраве, в края на краищата. Не ви ли е приятно да се видите красива в огледалото?

Навиците от детството
На някои като малка са ѝ казвали, че е най-красивата и най-умната, че е принцеса. А други са били лишени от внимание. На тях евентуално са им казвали, че важното е не външната, а вътрешната красота. Която включва и умствените способности. Сред интелектуалките и подобни, могат да се намерят редица примери за жени, които са се отказали да се грижат за себе си.

Решението: Необходимо е да се замислите над навиците си. Да, наистина вътрешната красота е важна. Но не трябва да забравяме, че по дрехите посрещат. Както се казва – не можеш да направиш първо впечатление за втори път.

Втълпени идеали
Заради масмедиите, социалните мрежи и дефилиращите моделки от телевизора, останалите жени би следвало да изглеждат почти като тях. Да са стройни, красиви, без обриви, болезнена менструация, лош дъх и други подобни. И когато не притежаваш физическите им качества е много лесно да махнеш с ръка и да приключиш тази игра.

Решението: Трябва да осъзнаете, че в очите на любимите ви сте все едно модел от ревю на бански. И сред милиони красиви жени, са избрали именно вас – очевидно имате качества, без значение дали са същите, както на манекенките. Да, понякога е невъзможно да излъжем генетиката, затова просто трябва да не се отказваме от елементарната грижа за себе си.

В очакването на чудо
Рекламите на различни козметични продукти се твърди, че може с едно нещо да решите всичките си проблеми – и целулита, и стриите, и кожата да е мека и овлажнена. В краен случай се оказваме с излъгани очаквания – искаме да се грижим за себе си, но не можем да изглеждаме като от рекламата. Защо тогава да го правим?

Решението: Грижата за себе си е сложна и непредсказуема работа. Не винаги можеш да разбереш каква козметика е най-добрата за теб, но това не е повод да не продължаваш да опитваш.

В очакване на голямата любов
Вероятно повечето момичета са възпитавани с идеята, че пътят към сърцето на мъжа минава през стомаха. Външната красота не е толкова важна, колкото вътрешния мир. И, ето, момичето е пораснало, станало е жена, която в стремежа си да е перфектна с всичко, всъщност е забравила да се грижи за себе си. Това правилно ли е? Не. Най-малкото защото в списъка с изисквания на мъжа към идеалната жена е не само разнообразното меню, но и привлекателната външност.

Решението: Започнете да се грижите за себе си, ако искате да отглеждате любов. И не само това, но и да култивирате хармония, женственост, изящност. А и, за да се почувствате добре. Много по-добре.

Текст: woman.rambler.ru, превод: Надя Горанова

Да поговорим

Дали неродените деца влияят на родените и на партньорските отношения

Да поговорим

5 признака за съвместимост в отношенията

Да поговорим

9 токсични навика в любовните отношения

Заедно

Изпитани рецепти за подобряване на любовните отношения

Още от Заедно

Селин Дион. Снимка: Instagram

Селин Дион се снима с Мик Джагър и с тримата си сина

Разтворена книга, кафе и цъфнал люляк. Снимка: Getty

 

Блясъкът на другите

Уил Смит. Снимка: Getty

Уил Смит отново коментира раздялата със съпругата си

Дейвид Бекъм. Снимка: Getty

Дейвид Бекъм откровено за 27 години брак с Виктория

Отворена книга, кафе, люляк. Снимка: Getty

Ехото на гласа ти

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Истериите носят и ползи. Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Детските истерии са полезни

10 доказателства, които ще ви успокоят

Селин Дион. Снимка: Instagram

Заедно

Селин Дион се снима с Мик Джагър и с тримата си сина

След концерт на Rolling Stones певицата пусна кадър с Рене-Чарлз и 13-годишните близнаци Нелсън и Еди

Мъж слага брачна халка на любимата си. Снимка: Getty

 

Мнение на специалиста

5 причини, които ни тласкат към брак

Не става дума само за любов – понякога се поддаваме на навик, натиск от общество, изгода ...

Отличен успех. Снимка: Getty

 

Образование

Да си най-добрият не винаги е печеливша опция

Кога преследването на идеала носи щастие

Разтворена книга, кафе и цъфнал люляк. Снимка: Getty

 

Котки, които се дебнат. Снимка: Getty

Хълцането на бебето притеснява сериозно родителите.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Как да спрем хълцането на бебето

И колко тревожно може да бъде това

Момиче яде разнообразни храни. Снимка: Getty

Хранене

Ям, когато съм в стрес: грешният модел, който родителите насаждат

Какви проблеми се крият зад този „апетит“ на тийнейджъра и как да ги избегнем