Честит рожден ден, Мики!

Най-известният анимационен герой навършва 88

18 ноември 2016 г.

Снимка: Guliver / iStock

Въпреки, че Мики Маус се появява шест месеца по-рано, "Уолт Дисни" счита за негов рожден ден 18 ноември 1928 г., когато е пуснат филма Steamboat Willie ("Параходът Уили"). Това е първият озвучен анимационен филм на компанията от самия Уолт Дисни.

С годините сладката и палава човекоподобна мишка става не само символ на студиото, но и любим анимационен герой на поколения деца, всъщност - най-известният рисуван герой в света.

"Уолт Дисни се връщал с влака към студиото си в Калифорния, след като загубил нюйоркските си спонсори. Те му отказали финансова подкрепа и си поискали обратно „Заека Осуалд” - герой, върху който имали авторско право. За да запълни времето на дългото пътуване, Дисни скицирал нов анимационен герой, заек, но после го променил на мишка и го нарекъл Мортимър. Жена му го прекръстила на Мики Маус.

Мини Маус, сестрата на Мики също се появява за първи път в „Парахода Уили”. Плуто е въведен през 1930 г. в „Затворници”. Гуфи излиза на екран през 1932 г. в „Преследването на Мики”. Патока Доналд дебютира през 1934 г. в „Мъдрата кокошчица”, пише Тревър Хоумър в своята "Книга за началата".

Коментари
Последни видеа