Четем „Под игото“ в електронен формат, но с илюстрации от преди век

Националната библиотека с изложба по повод 170-годишнината от рождението на Вазов

07 юли 2020 г.

Скриншот: БНТ

Националната библиотека отбелязва 170-годишнината от рождението на Иван Вазов с две изложби.„

„Певец на две епохи“ включва оригинални издания и документи

От мащабното му творчество. „Българийо, аз всичко тебе дадох…“ пък е посветена на житейската и творческата биография на Вазов, а артефактите в нея са предоставена от Националния литературен музей.

„Срещата с Патриарха на българската литература винаги е много вълнуваща, защото през неговите творби, през неговия свят и през онова, което ни е завещал, можем да видим каква е била тогава България и каква е била и неговата необятна личност. Първото издание на "Под игото" на български е осъществено с подкрепата на един от най-големите български издатели тогава, а именно Тодор Чипев. Интересен факт е, че за първи път романът излиза на английски език, а след това и на български.“, заяви пред БГНЕС директорът на библиотеката доц. Красимира Александрова.

170-годишнината на Вазов  ще бъде отбелязана

И с излизането на две нови уникални издания. Едното е електронен формат на „Под игото“, което е в комплект с 25 оригинални илюстрации от първото издание и е резултат от финансиране по проект, осигурено от Министерството на културата. Второто е фототипно издание на същия възрожденски роман от 1894 г.

 

Коментари
Последни видеа