Да броиш врабчета

Масово броене на градските птици на 18 май

14 май 2019 г.

Да броиш врабчета не изисква специални умения и знания. Преброяването на малките „градски разбойници“ става лесно и много бързо. Това може да стане на улицата, на която живеете, в двора на къщата ви, в близкия парк или градина, в съседното училище или детска градина... Присъединете се към редиците на врабчебройците и излезте на 18 май 2019 г., събота, от 9:00 до 12:00 часа, на удобно за вас място, призовават от Българско дружество за защита на птиците.

Екипът му вече е събрал важна информация за състоянието на врабчетата у нас, благодарение на 1614-те члена на групата, която брои врабчета.

Как да го направите и вие

С мобилен телефон, таблет или друго устройство с достъп до интернет:

- Влезте на vrabcheta.bg.

- Отидете на меню – ВКЛЮЧИ СЕ и се РЕГИСТРИРАЙТЕ.

- От картата изберете мястото, на което ще броите.

- На 18 май 2019 г., събота, между 9:00-12:00 часа, отидете на избраното от вас място.

- Останете на него само 10 минути и пребройте врабчетата, които видите.

- Накрая запишете най-големия брой врабчета от всеки вид в профила ви и натиснете „ИЗПРАТИ“.

- Дори и да няма нито едно врабче на избраното от вас място, моля, запишете „0“ и изпратете тази информация.

 На vrabcheta.bg ще намерите подробно описание на отличителните белези на трите вида врабчета, чиято численост проследяваме в кампанията „Ние броим врабчетата“, а именно - домашно, полско и испанското.

Всеки регистрирал се на сайта и участвал в броенето, има шанс да спечели специална разходка за наблюдение на птици с опитен водач по алеята на птиците в Южен парк, София, за 15 свои приятели, близки или колеги. Тегленето на наградата ще се проведе на живо на Facebook страницата на БДЗП на 31 май.

Нека станем поне 5000, броящите врабчета в България! Добави към поста си #NieBroimVrabchetata, апелират от организацията.

Повече за врабчетата:

Врабчетата са любими градски птици, както по света, така и у нас. Те съпътстват живота ни от 100 века насам. За съжаление, числеността им намалява през последните години с близо 30%, а в някои европейски столици, като Лондон и Париж, врабчетата са почти изчезнали. Това е реален показател за случващото се около нас и средата, в която живеем. Презастрояване, замърсяване на въздуха, липса на достатъчно зелени площи, високи нива на шума – това са само част от причините, поради които врабчетата в населените места намаляват. Всички тези фактори, които влияят върху състоянието на популацията на врабчетата са предпоставка и за влошаване качеството и на живот на хората.

Коментари
Последни видеа