Грета Тунберг е "Личност на годината" на списание "Тайм"

Тя е най-младият носител на престижното отличие

12 декември 2019 г.

Снимка: Time.com

Младата шведска екоактивистка Грета Тунберг бе обявена за "Личност на 2019 година" от сп. "Тайм", съобщи американската публикация, която сложи на корицата си снимка на Тунберг, придружена от надписа "Властта на младостта", предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Няма конкретни критерии за обявяването на това звание. Смята се, че то се дава на човек, който през изминалата година е имал най-голямо обществено влияние, било то положително или отрицателно

Шестнайсетгодишната Грета Тунберг се превърна в източник на вдъхновение в световната борба срещу глобалното затопляне, привличайки милиони души в подкрепа на тази кауза. Тя беше сред номинираните за Нобелова награда за мир, но не я получи, отбелязва АФП.

Тунберг става най-младият носител на престижното отличие на "Тайм". Редакторите на списанието, които участват в избора, са избирали млади хора и преди, но никога тийнейджъри, отбелязва ДПА.

В краткия списък за отличието "Личност на годината" попаднаха, освен Тунберг, американският президент Доналд Тръмп председателката на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси, тайният информатор на ЦРУ, допринесъл за започването на процедурата за импийчмънт срещу Тръмп и събирателният образ на участниците на масовите протестни акции в Хонконг, предаде ТАСС.

Грета в момента е в Мадрид и да участва в продължаващата 25-ата конференция на ООН по изменението на климата (COP25).
От трибуната отново екоактивистка  заяви, че политиците и ръководителите на големите компании на практика не предприемат никакви действия за справяне с климатичните промени. Те само правят така, че да изглежда, че се опитват да се справят с проблема.

"Все още вярвам, че най-голямата опасност не е бездействието. Истинската опасност е, когато политиците и изпълнителните директори на големите компании правят така, че да изглежда, че предприемат реални действия, но всъщност почти нищо не се прави освен "умно счетоводство" и творчески пиар", каза тя.

Коментари
Последни видеа