Как новата Барби разбива стереотипите

Моделът с "размер +" Ашли Греъм стана прототип на куклата

21 ноември 2016 г.

Снимка: Guliver / Getty images

Появи се нова кукла Барби, която носи послание с визията си, съобщава Мениджър нюз, като се позовава на NY Mag.

Производител е Mattel, чиито продукти включват играчки Fisher-Price, колички Hot Wheels, кукли от сериите Monster High, Ever After High, Winx Club, а също и най-популярната кукла на света - Барби (Barbie). Заради образа на Барби компанията отдавна е критикувана, че насърчава нереалистични и нездравословни разбирания за външния вид и тялото сред момиченцата. Поради това, Mattel стартира в началото на тази година линията кукли Fashionistas с различни пропорции на тялото - ниски, закръглени и т.н., които дават по-истинска визия за женското тяло. 

Закръгленият американски модел Ашли Греъм също стана прототип на кукла Барби. Греъм е най-известният модел с "размер +". Освен тоалети на прочути марки, моделът представя бельо и бански костюми. Екипът на Mattel реши да почете Греъм за ролята ѝ в разбиването на стереотипите в модния бранш и да насърчи позитивно отношение към тялото, като създаде кукла по неин образ.

Ашли получи своята кукла на тазгодишните награди "Glamour Women of the Year" в Лос Анжелис. "Тя има закръглен корем. Тя има закръглени бедра. Тя има закръглено всичко!", каза въодушевено Греъм, когато видя за първи път куклата по свой образ и подобие.

Снимка: Guliver / Getty images

Екип от Mattel е работил неотлъчно с Ашли Греъм по създаването на новата кукла. Едно от изискванията на модела е било куклата да е с допрени бедра. Неосъщесвено останало само искането за целулит по бедрата, тъй като от компанията обяснили, че това би било трудно постижимо с пластмасата и би изглеждало повече като производствен дефект. 

Подобни кукли Mattel е произвеждала и друг път - в единични бройки, но е възможно в най-скоро време при наличие на интерес, те да започнат да се появяват по рафтовете в магазините. Въпреки това, фактът че съществува кукла Греъм е знак как светът започва да детронира традиционните стереотипи за красота. "Мисля, че е абсолютно невероятно, че един емблематичен образ в света на модата, какъвто е куклата Барби, е в крак с времето и следва многообразието на тялото в такъв широк мащаб", коментира Ашли Греъм пред Hollywood Reporter.

Коментари
Последни видеа