Карантината не е време за родителски войни

В момент на криза децата не бива да се чувстват изоставени, без значение дали родителите им споделят общо домакинство

11 април 2020 г.

Снимка: Shutterstock

По време на пандемия деца и родители се адаптират към нов вид реалност и се учат да функционират в домашен режим, което

Поставя на изпитание разделените двойки

В момент на криза децата не бива да се чувстват изоставени, раздвоени и объркани, без значение дали родителите им съжителстват под един покрив, се казва в официална позиция на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД).

"Днес не е време за родителски войни. Днес е време да се чуваме и време разумът да надделее над страха от загубите. В условията на социална изолация децата имат още по-голяма нужда по възможност да контактуват и с двамата си родители. И дори да изглежда, че общи решения няма, детето се нуждае от опората и на мама, и на тате. То инстинктивно и по детски чисто обича и двамата.", коментира председателят на ДАЗД д-р Елеонора Лилова.

Влошените родителски отношения, особено в тази сложна обстановка, могат да повлияят негативно върху психоемоционалното състояние на детето. Поставено в непознатата ситуация на изолация и едновременно с това и прекъсването на връзката с един от родителите би всяло у него още повече страх и неувереност.

"Извънредното положение не може да е повод за нарушения на личните контакти. Вярвам, че родителите спокойно могат да обсъдят начините, как да се виждат с децата си, така че те да са в безопасност. Днес вариантите може да не са точно на територията на дома. Може да са в интернет и/или по телефона, но важното е родителите да не са лишени от правото да контактуват с детето си, както и то да бъде подкрепено, особено сега когато е с отдалечен достъп и от приятелите си.“, допълва още д-р Лилова.

Живеем в технологичен свят, предоставящ ни решения за бърза и надеждна комуникация

Която е възможност и за повече общуване. Така всички ще са защитени, а правата съхранени. Нека не забравяме, че децата наблюдават, как възрастните реагират на стресовите ситуации и се учат до голяма степен от тях. В случай, че единият родител се опитва да ограничи контактите с другия, подкрепа може да бъде оказана по някой от следните начини чрез: онлайн и телефонни консултации, предоставяни от ДАЗД и Министерство на труда и социалната политика; разговор по телефон или други електронни средства със специалисти от социалните услуги в населеното място.

 

 

Коментари
Последни видеа