Карантината отваря нова ера пред бащинството

Добри новини за резултата от пандемията

30 юни 2020 г.

Снимка: Guliver / iStock

Времето, прекарано под карантина, е сближило бащи и деца, установи проучване, публикувано в сайта Mother.ly. 
Американските татковците са прекарвали повече време с децата си и това ги е сближило. Ето поне една оптимистична новина от епидемията.

Учени от Харвард направили допитване до бащите, за да установят с какво се е променил животът им по време на пандемията. 70% от тях признали, че са станали по-близки с деца си, отколкото преди вирусът да се развихри.
Един от тях дори споделил, че отношенията с детето му са се подобрили и то значително: „Работата онлайн и дългият ми престой в къщи много ми помогнаха да създам по-близки отношения с дъщеря ми. Тя започна да споделя с мен, разказва ми за своите мисли и желания. Сега на практика всеки ден играем заедно. А също така правим заедно и много други неща!“

Проучването доказва също така, че според жените, по време на карантината мъжете са започнали много по-активно да се включват в домашната работа и в грижите по отглеждане на децата. Изследователите са убедени, че това е знак, че сме на прага на нова епоха в родителството, в която ролята на бащата ще нарасне. Той активно ще се включи във всичко свързано със семейството.

„През последните 50 години станаха премени. Майката вече ходи а работа, развива успешна кариера. Тя е тази, която основно е натоварена с отговорности по отглеждане и възпитание на детето. Сега ние виждаме, че бащите, много от които са погълнати от работата си, за времето на пандемията са намерили нови начини да се сближат с децата си", обяснява Ричард Вайсбруд.

Проучването косвено доказва, че пълноценната отпуска и гъвкавият работен график са нужни не само на жените, но и на мъжете, които така имат по-голяма възможност да прекарват повече време със семействата си.
Учените отбелязват, че тази тенденция на сближаване и на включване на бащите в семейните дела ще изчезне, ако държавата и работодателите не подкрепят усилията да се работи онлайн или на мъжете да се предложи по-гъвкав работен график и след като епидемията отмине.

 

Коментари
Последни видеа