Не крийте лошо си настроение от децата

Те са по-спокойни, когато са на ясно какво се случва с мама и татко

02 август 2019 г.

Снимка: Guliver / iStock

Родителите често героично стискат зъби, „стягат се“ и крият лошото си настроение от децата. Убедени са, че така пазят психиката им от нараняване. Но грешат. Оказва се, че хлапетата са по-спокойни, ако са на ясно какво точно се случва с мама и татко.

Това доказва интересен експеримент, който правят психолози от Калифорнийския университет и от университета „Бъркли“ в САЩ. Те смятат, че за децата е от полза да видят емоциите на родителите си, дори те да са негативни.

За целта на експеримента учените помолили няколко родители да произнесат реч пред аудитория. Реакциите на слушателите били негативни, а родителите съответно - разстроени и притеснени.

Веднага след това те трябвало да играят заедно с децата си. Хлапетата да четат инструкции за сглобяване на конструктор Lego, а родителите да следват напътствията им, без да поглеждат в инструкциите. В експеримента участвали 109 родители и деца от 7 до 10-годишна възраст.

Част от родителите обяснили на децата си, че са разстроени и на какво се дължи огорчението им. Другата група били помолени да не обсъждат нищо с хлапетата.
Учените изследвали нивото на стрес и честотата на сърдечния ритъм и при едните и при другите.

Оказало се, че под влияние на натрупаното напрежение и раздразнение, родителите се отнасяли с детето без особена отзивчивост и топлота. А и децата, които не били на ясно с емоциите на родителите, не изпитвали особено желание да играят в такава обстановка. Те се държали алиенирано, студено и на щрек.

„Децата съвсем точно усещат, когато родителите им са разстроени. И за тях е по-добре да видят как се развива конфликтът от началото да края, вместо да се опитват да разгадаят чувствата и настроенията на възрастните“ , обяснява психоложката Сара Уотърс пред The Daily Mail.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа