Осемте фактора, които водят до изневяра

Социалните мрежи и скуката са сред най-сигурните страстоубийци

15 август 2020 г.
Осемте фактора, които водят до изневяра

Илюстрация: Shutterstock

Историите за неверни съпрузи, разказани от режисьори, писатели или съседи, са безкрайни. И започват въпросите: как се е стигнало дотук? Кой е виновен? Можело ли е да се направи нещо, за да се избегне? И сега какво оттук нататък?

Психолозите смятат, че съществуват определени неща, които подтикват или предразполагат човек към подобна стъпка.

Bright Side подбират 8-те фактора, които водят до изневяра:

1. Липсата на емоционална близост

Неспособността да се проведе открит разговор, да откриете сърцето си пред половинката, води до затваряне на всеки в себе си и неизменно отчуждаване. Липсата на подкрепа е достатъчно основание и за мъжете, и за жените да помислят за изневяра.

Широко разпространено е мнението, че мъжете търсят. Психологът и брачен консултант Гари Нюман обаче споделя, че близо 50% от неговите пациенти мъже посочват като основна причина за изневяра липсата на емоционална близост с партньора. Ситуацията допълнително се усложнява от факта, че мъжете не обичат да говорят за чувствата си и рядко споделят. Така има голяма вероятност жените да пропуснат, че любимият им има нужда от подкрепа, а когато го забележат, да бъде вече твърде късно.

2. Горчивият опит и общественото влияние

Ако един човек вече има горчив опит с изневярата от предишна връзка, е много по-трудно да се довери отново. А ако самият той вече е изневерявал, вероятността да го стори отново с новия си партньор е огромна. Интересното е, че изневярата може да бъде „заразна“. Според едно статистическо проучване близо 70% от хората, които имат изневеряващи приятели или познати в своя кръг, изневеряват и самите те или са склонни да го направят. Най-малкото не го намират за шокиращо и нещо неестествено.

3. Скучната връзка

Скуката е много лош съветник в една връзка. Липсата на вълнение и на трепет в сексуалния и романтичния живот като цяло на двойката води почти сигурно до изневяра. Учените установяват, че именно това е причината за измяна при 70% от мъжете и при 49% от жените.

Важно е да се отбележи също така, че анкетираните съобщават, че връзката им всъщност е щастлива и стабилна, без сътресения и големи неразбирателства. Но скуката е това, което ги подтиква да търсят забавление и вълнение, удоволствие за тялото и душата извън брачното гнездо.

4. Уязвимостта поради кризата на средната възраст

Всеки достига момент в живота си, когато започва да претегля плюсовете и минусите на настоящето, да прави равносметка на досегашния си живот, да преосмисля натрупания опит. Много често това се случва, когато настъпи така наречената „криза на средната възраст“. Твърде вероятно е също така резултатът от тази равносметка да се окаже крайно неудовлетворяващ. Въпреки че много хора стигат до заключението, че животът им е хубав и няма какво повече да искат, съществуват и такива, които смятат, че са пропуснали толкова много шансове за приключения и забавления, че се живее веднъж и са длъжни да опитат от всичко. Тези хора имат склонност да преминават през емоционални кризи и са уязвими психически. Изследователите казват, че кризата на „средната възраст“ не се случва само на средна възраст, а като най-критични периоди за емоционалната стабилност посочват възрастта на 29, на 39 и на 49 години – в навечерието на ново десетилетие.

Разбира се, това далеч не означава, че един любящ и предан съпруг ще изневери на жена си в момента в който навърши 39. Възрастта е само придружава фактор към вече съществуващи други обстоятелства, които са определящи за подобно решение.

5. Повишен интерес към социалните мрежи

При двойки, в които единият от двамата проявява изключителен интерес към социалните мрежи и прекарва огромна част от времето си в Туитър или Фейссбук, е значително повишен рискът от изневяра. Причините за това са много. От една страна, пристрастеният към социалните мрежи не обръща достатъчно внимание на половинката си, несъзнателно се отчуждава, пренася мислите си към друга действителност. Отнема значителна част от времето, която би могъл да прекара с любимия човек, и го насочва към интернет . Такъв човек има обикновено има навика да си ляга с телефон в ръка. Потърпевшият пък се чувства пренебрегнат и обиден, което е съвсем естествено.

Да не забравяме също така, че виртуалното общуване много често може да се превърне в реално. Това е допълнителен фактор, предразполагащ към изневяра.

6. Честите командировки.

 Според участниците в проучването повече от 1/3 от изневеряващите мъже са сериозни бизнесмени, уважавани в обществото хора, които изневеряват на половинките си именно по време а бизнес пътувания. 13% от жените пък имат извънбрачна връзка с колега в офиса. Смята се, че най-висок риск от изневяра съществува между 6-ата и 9-ата година от брака: този период се слави като най-уязвим и крехък, в който двамата не полагат кой знае какви усилия, за да заздравят връзката си.

7. Липсата на окситоцин

Окситоцинът, наричан още хормонът на прегръдката, защото се повишава, когато се прегръщаме и целуваме, играе важна роля за поддържането на близостта и доверието в една връзка. Според учените липсата на този хормон е твърде вероятно да стои в основата на изневярата.

В едно изследване няколко женени мъже, на които бил инжектиран окситоцин, ги срещнали с привлекателни жени и им казали, че могат да се приближат колкото искат към тях. Участниците, на които им бил инжектиран окситоцин, настояли за спазване на дистанция и устояли на изкушението. Докато онези, които били приели плацебо, побързали да скъсят разстоянието.

8. Липсата на друг избор

Съществуват хора, които са свикнали да живеят с постоянен приток на адреналин, които обичат да рискуват, които не живеят по правилата. Такива хора приемат изневярата за естествена част от живота си. Такива хора изневеряват без оглед на възраст и странични фактори, като заявяват, че не могат по друг начин.

Това може да се определи и като психологически проблем, за чието решаване е нужна продължителна и задълбочена работа. Истината е, че много хора просто не са родени да бъдат моногамни. Ако и двамата в една връзка споделят това мнение и се съгласяват на отворени отношения, няма нищо лошо. Но ако само единият от партньорите се окаже такъв, е почти невероятно връзката да се запази.

В заключение, специалистите смятат, че обикновено до изневяра се стига вследствие на комбинацията от няколко фактора, а не само поради една-единствена причина. Нека кажем също, че понякога след изневяра бракът става много по-стабилен и щастлив.

Източник: Обекти Бг

Заедно

Никой няма да ти върне любовта

Заедно

12 фрази, които трасират пътя до развода

Още от Заедно

Отворена книга, чаша кафе и кокичета. Снимка: Getty 

Който обича

Скуката в двойката може да бъде и полезна.

Снимка: Shuttestock

Скучаете ли с партньора? Значи ще останете заедно

Отворена книга, чаша кафе и кокичета. Снимка: Getty 

Животът не е детска градина

Пинокио на носа със щурец. Илюстрация: Guliver / iStock

Как да отучим детето да лъже

Отворена книга, чаша кафе и кокичета. Снимка: Getty 

 

Шон Конъри за ентусиазма

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Д-р Александрина Перчева. Снимка: личен архив

Бебе, застанало на 4 крака. Снимка: Getty

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Д-р Александрина Перчева. Снимка: личен архив

Здраве

Сутиените, хормоните и ...още 4 мита за рака на гърдата

Ракът се дължи на генна мутация, но не знаем дали алкохолът, слънцето, стресът в офиса могат да я отключат, обяснява д-р Перчева

Бебе, застанало на 4 крака. Снимка: Getty

Здраве

На 7 месеца бебето вижда света триизмерно

Какви нови умения придобива в следващите 2 месеца и как да стимулирате сетивата му (част 3)

Мъж и жена се целуват зад щорите. Снимка: Getty

 

Да поговорим

10 неочевидни признаци, че той ви изневерява

Проверете своя партньор (част 1)

Отворена книга, чаша кафе и кокичета. Снимка: Getty 

Заедно

Който обича

Изпуснатите лоши думи пред малчуганите не е задължително да сринат психиката им.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Ругаенето пред децата има и положителен ефект

Според учени лошите думи, които неволно изпускаме, могат да бъдат и добър урок

Жена си мие лицето. Снимка: Shutterstock

Здраве

Миене до „скръц“ не носи полза

Амбициозната хигиена блокира естественото възстановяване, обяснява д-р Сияна Живкова

Бебе гледа играчките си. Снимка: Getty

Здраве

Нови умения, които бебето добива от 4 до 6 месеца

Как да стимулирате сетивата, какви профилактични прегледи са нужни (част 2)