Осми фестивал на хвърчилата

Децата ще се включат в ателиета и работилници, свързани с темите на летенето и вятъра

23 август 2020 г.

Снимка: Guliver / iStock

Огромни и по-малки цветни хвърчила ще изпъстрят небето над Аспаруховския плаж във Варна за поредна година на 22 и 23 август.
Традиционно фестивалът на хвърчилата привлича многобройни посетители, а този август ще отбележи осмата си годишнина.
Организатор на събитието е Клуб „Асто“ с подкрепата на фонд “Култура“ на общината, съобщава БНР. 
Основен акцент на фестивала са демонстрациите на кайт клубове, които представят своите уникални модели хвърчила, разказа за Радио Варна организаторът Юри Георгиев от Клуб „Асто-Въздушни чудеса".
Децата ще са ангажирани с

ателиета и работилници, свързани с летенето и вятъра

Тази година ще участват само български клубове, поради пандемията с Covid-19, която затрудни пътуванита.

От 10.00 до 17.00 ч. професионалните клубове ще показват най-новите си творения, включително атрактивните за децата обемни модели на различни животни – мече, тигър, октопод, калинки и много други.
Ще има демонстрации и по майсторско управление на спортни хвърчила – това са модели за напреднали, които летят много бързо и описват сложни фигури в небето, разказа организаторът Юри Георгиев от Клуб „Асто-Въздушни чудеса”.
Парадът ще бъде съпътстван от приятна музика и други забавления за малки и големи.

Екологичното послание

Всяко издание на фестивала отправя различни послания, най-често свързани с чистотата на околната среда, опазването на застрашени видове птици и природата като цяло.
От своето възникване в Азия преди две хилядолетия, изкуството за изработване и пускане на хвърчила се е разпространило навсякъде по света.
Днес то е по-популярно от всякога, то е начин за релаксация, забавен спорт и вид духовно упражнение. И за разлика от много други изкуства, никога не е твърде рано или твърде късно да започнете да го практикувате, каза Георгиев.

Коментари
Последни видеа