По време на пандемията разводите у нас намаляват

Това е първата фаза на въздействие на всяка кризисна ситуация, според доц. Бостанджиев

07 март 2021 г.

Илюстрация: Getty 

Разводите по време на пандемията от COVID-19 намаляват. Това стана ясно от статистика, предоставена от Софийския районен съд.
В коментар на статистиката сексологът доц. Румен Бостанджиев обясни, че това това е първата фаза на въздействие на всяка кризисна ситуация. Просто защото хората изчакват да мине трудният момент.
Второто му обяснение с свързано с факта, че

изводи за процеса е трудно да се направят,

когато се анализират данни само от едно място – от един районен съд.
"Всеизвестен факт е, че в критични ситуация хората се ориентират към ценности, свързани с оцеляването. В този смисъл, дори и двойки, които имат недобри отношения, изчакват да мине бурята и след това тръгват да се развеждат. Това, което констатира тази статистика, е първата фаза на въздействие на една кризисна ситуация. Хората изчакват да мине трудният момент. Така се случва при войни, земетресения и всякакви природни бедствия", обясни пред БНТ доц.  Бостанджиев.
Според сексолога всяка една криза е катализатор.
Тези двойки, които имат нестабилни отношения, при които конфликтите са чести и не намират решение,

кризата обикновено катализира раздела

Там, където отношения са конструктивни и хората имат потенциал да посрещнат предизвикателството, кризата ги сплотява, допълни сексологът.

Една по-мащабна статистика в няколко европейски страни за  първите месеци на Covid кризата, сочи, че  има тенденция на намаляване на разводите, но намаляват и сватбите и ражданията и т.н. Когато този процес продължи твърде дълго, тогава има увеличаване на разводите за сметка на тези, които са били отлагани във времето, обяснява доц. Бостанджиев.

Коментари
Последни видеа

Ако ти ме помниш

25 октомври 2021 г.