Прегръдката увеличава хормона на любовта и намалява този на стреса

Историята на един от най-милите празници

20 август 2017 г.

Снимка: Guliver / iStock

Колко е важно да се прегръщаме? Най-добре знаят това децата и влюбените, но учените ще ви кажат, че прегръдката влияе положително на здравето на абсолютно всеки човек. Разказваме ви това именно днес, защото 21 януари е празник на прегръдката, който честват не само с думи, но и с дела в много европейски страни, в Китай и в САЩ. Именно там се е зародил Международния ден на този приятелски жест по идея на пастор Кевин Заборни още през 1986 година.

Там датата е известна като Национален ден на прегръщането, признат официално от американското бюро за патентите и за търговските марки, разяснява Обекти.бг.

Датата 21 януари не е случайна, а е избрана от пастор Заборни, защото се пада между коледните празници и Свети Валентин, отбелязван на 14 февруари. Смята се, че около 21 януари хората се чувстват изчерпани след новогодишните празници и все още не са се заредили с необходимата енергия за Празника на влюбените. Според Заборни на днешния ден хората имат нужда от прегръдка от техен близък или дори от непознат човек.

Прегръдките, както и всеки добронамерен физически контакт между хората са от съществено значение за здравословното, социалното, психическото и физическото развитие на човека. Те помагат и за укрепването на имунната система и намаляват нивата на кортизол - хормона на стреса при жените, както и рисковете от сърдечносъдови болести.

Специалисти са доказали, че двойките, които се прегръщат дори само за 20 секунди, имат по-високи нива на окситоцин - хормонът на любовта и на насладата от секса.

Според американското психосоматично дружество прегръдка или 10-минутно държане за ръце намалява стреса и неговото неблагоприятно въздействие върху организма. Хората, които не се докосват достатъчно често, страдат от по-високо кръвно налягане и от аритмия, твърдят още специалистите от дружеството.

Някои експерти смятат, че най-благоприятно въздействие имат прегръдките на сексуалния партньор, а не тези на обикновените приятели.

През 2004 година в САЩ е подета и друга инициатива, свързана с прегръдките - Кампанията за свободни прегръдки. Участващите в нея хора могат да прегръщат непознати по улицата. Тази кампания, за разлика от Деня на прегръдката, може да се провежда по което и да е време от годината.

Денят на прегръдката си има свой сайт на адрес nationalhuggingday.com, създаден от Заборни. В него всяка година се обявяват хората, спечелили признанието за най-прегръщалите се хора на годината. Предлагането на номинации в сайта е без ограничения. През годините признанието е било присъждано на актрисата Рийз Уидърспун, на президента на САЩ Барак Обама, на тв водещата Елън Дедженерис, на 33-ата чилийски миньори, извадени живи след два месеца, прекарани в затрупаната им мина...

 

Коментари
Последни видеа