София става дансинг

Всяка събота до края на септември в центъра на града ще има открити класове по танци

30 юни 2016 г.

Кадър от предишно издание на "София танцува"

Събота в ритъма на салса и кизомба – и това ако не е почивен ден по ноти... Така ще бъде на 2 юли, когато третата сесия на проекта „Танцуваща София“ ще раздвижи с латино ритми центъра на столицата още от 10.00 ч.

Откритите безплатни класове по бачата, кизомба, афро-самба и салса започват в този час на пл. „Света Неделя“ (между Метростанция „Сердика“ и Министерство на здравеопазването).

Фестивалът “Dancing Sofia” стартира в средата на юни и ще продължи общо осем съботи на различни места в София чак до края на септември.

Над 1000 любители на танците от всички възрасти посетиха първите две сесии - в Парк „Военна академия“ и в Южния парк. Входът за фестивала е свободен и всички желаещи ще могат да научат от професионални инструктори стъпките на 32 вида танци от цял свят.

Деца танцуват рок енд рол в предишно издание.

Латино танци и стиловете, предвидени за тази събота, 2 юли, са разпрострени в Ангола, цяла Западна Африка, в Куба, Доминиканската република и Бразилия. Наименованието “латино” обозначава факта, че ритмите са горещи, а движенията – страстни.

За тази тази събота организаторите са подготвили уроци в четири стила латино танци:

10:00-10:30 ч. - Бачата (инструктори: Latin Force Dance Studio)

Бачата – Популярна музика и танц, които възникват в провинциалните части на Доминиканската Република. Произхожда от латиноамериканската традиционна музика, основният инструмент е китара. Изпълнява се в такт 4/4.

Оригиналният термин, с който се е наричал този жанр, е „amargue” („горчивина” или „тъжна музика”), но в последствие става популярен терминът бачата. Основни теми са любовта, раздялата, щастието, тъгата. Бачата е социален танц, който се танцува по двойки, предимно в затворен хват.

10:35-11:05 ч. - Кизомба (инструктори: KizombaHolics BG)

Кизомба - Затворени очи, нежна прегръдка, изключителна лекота на движенията, силен обмен на енергия, невероятно мелодична музика...

"Танцът на любовта", както често е наричан кизомба, е създаден в Ангола и Кабо Верде в края на 80-те и началото на 90-те на ХХ в. В Кабо Верде наричат този танц "pasada" (“разходка"), а думата "kizomba" означава "парти" на анголски диалект.

11:10-11:40 ч. - Афро - самба (инструктори: Derida Dance Center)

Афро-самба - Съкратеното наименование на два стила – африкански танци и самба, се корени в африканските ритуални танци. След като през XVI в. биват пренесени в колониална Бразилия, те се превърнали в основа на почти всички жанрове от танцовия фолклор и самба.

В афро-самба се използва релаксираното състояние на тялото в афрото, за да се постигне бързите и пластични движения на бразилската самба.

11:45-12:15 ч. - Салса (инструктори: Latin Force Dance Studio)

Салса - Раждането на салсата се свързва с популярната кубинска музика и по-конкретно - с кубинския сон, станал известен в цял свят през 20-те години на миналия век. Танцува се на музика с повтарящ се ритъм от осем удара, т.е. два такта по четири удара.

Интерпретацията на един от стиловете в кубинския сон – Son Montuno има и силно влияние от данзон, мамбо, гуагуанко и други афро-кубински фолклорни танци.

Проектът се изпълнява от Фондация „Арт Линк“ (Derida Dance Center), с финансовата подкрепа на Столична община, Програма Европа 2016.

Повече за историята на създаването и спецификите на всеки от тези четири латино танца можете да намерите тук

София танцува! ‪#‎DancingSofia‬ ‪

 

 

Коментари
Последни видеа