Спортът носи повече щастие, отколкото парите

Потвърждават го учени от Оксфорд и Йейл

10 април 2019 г.

Илюстрация: Shutterstock

Казват, че щастие с пари не се купува, но пък с пари можеш да си купиш карта за фитнес. Което е задължително, ако искате да се почувствате окрилени, пише medikforum.ru.

Ново изследване на учени от два от най-авторитетните университети в света – Оксфорд и Йейл показа, че нивото на щастието при любителите на спорта е по-голямо, отколкото у хората, които нямат материални проблеми. С други думи, спортът носи по-приятни емоции, отколкото парите.

Изводите са направени в хода на изследване с участието на повече от милион американски граждани. Трябвало е да отговорят на въпроса колко често са изпитвали негативни емоции през последните 30 дни, както и защо – заради стрес, депресия или други емоционални проблеми. Всички участващи са споделили и какво е нивото на физическото им натоварване, както и това на банковата им сметка.  

На финала станало ясно, че любителите на редовни физически тренировки изпитват негативни емоции 35 дена в годината, а тези, които не се занимават със спорт са имали с 18 дена повече.

Още по-важно е, че физически активните хора са се чувствали също толкова щастливи, както и тези, които не се занимават със спорт, но разполагат със средства. Иначе казано, за да сте щастливи съвсем не е задължително да се стремите към по-висока заплата – достатъчно е често да посещавате фитнеса. А ако пък вече го правите, не забравяйте, че не трябва и да претренирате, защото излишното физическо натоварване води до невъзможността да се чувствате щастливи.

Надя Горанова

Коментари
Последни видеа